Politika

Вијеће народа зауставило закон о државној имовини

БАЊА ЛУКА - Закон о статусу државне имовине која се налази на територији Републике Српске и под забраном је располагања није прошао на данашњој сједници Вијећа народа РС и иде на даље усаглашавање на заједничку комисију овог вијећа и Народне скупштине РС.


Предсједавајући Вијећа народа РС Џевад Османчевић рекао је новинарима да клубови Срба, Хрвата и осталих у Вијећу народа нису прихватили примједбе Клуба Бошњака, који је тражио покретање механизма заштите виталног националног интереса.

Осмачевић је навео да се кључна образложења Клуба Бошњака односе на то да се доношењем оваквог закона крше основни принципи уставног поретка БиХ, Устава БиХ и међународног споразума о сукцесији имовине бивше СФРЈ.

"Указали су и на преседан садржан у пресуди Уставног суда БиХ по тужби БиХ против ФБиХ, којом је потврђено да имовина припада држави БиХ", нагласио је Османчевић.

Он је додао да је једно од потенцираних и питање споразума о сукцесији у којем се указује да је витални национални интерес бошњачког народа у стриктном поштовању и примјени тог међународног споразума.

Османчевић је навео и да је Клуб Бошњака изнио став да је имовина БиХ у бившем периоду била резултат стварања свих конститутивних и осталих народа у бившој држави.

Предсједавајући Клуба Срба Сташа Кошарац изјавио је да Клуб Бошњака није доставио амандмане на закон, већ своју одлуку и образложење, тако да се није могло изјашњавати о амандманима.

"Само је дато декларативно образложење да за доношење закона није постојао уставни основ, док ми сматрамо да јесте и да Српска има права да регулише статус имовине која се налази на њеној територији", појаснио је Кошарац.

Према његовим ријечима, Влада и Народна скупштина РС су темељито приступиле изради закона који ниједним својим елементом не вријеђа национални интерес неког од конститутивних народа.

Кошарац каже да је овим законом имовина РС дефинисана као богатство свих њених грађана, што значи и Бошњака и Хрвата и Срба и свих осталих у Српској. Он сматра да, стога, нико не треба да тражи покретање механизма виталног национланог интереса на овај закон.

Закон о статусу државне имовине која се налази на територији РС и под забраном је располагања усвојила је Народна скупштина на сједници одржаној половином септембра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog