Politika

Лагумџија: Разговараћемо са свима

САРАЈЕВО - Предсједник СДП-а БиХ Златко Лагумџија изјавио је да је ова странка спремна да разговара са свим политичким партијама у БиХ да би биле започете уставне промјене и да би се што прије почели рјешавати проблеми, а у складу са ставовима САД које је данас у Сарајеву пренијела амерички државни секретар Хилари Клинтон.


Лагумџија је, након обраћања Клинтонове, рекао новинарима да је веома важна порука то да ће територијални интегритет БиХ бити очуван, те да је на властима БиХ сада да се баве проблемима као што су незапосленост, неправда, организовани криминал...

"Лидери треба да праве будућност која је дефинисана Бајденовим говором и говором Хилари Клинтон. Оно што се данас чуло нема алтернативу и ми смо спремни да преузмемо свој дио", истакао је Лагумџија.

Он је додао да ће домаћи лидери од САД имати "сваку подршку која се буде тражила" када је ријеч о евентуалним уставним промјенама, те да је вријеме да лидери схвате основне поруке ове земље и да покушају нешто заједнички урадити.

Појашњавајући своју изјаву да се "као премијер БиХ неће либити да одобри употребу физичке силе да би спријечио било какво отцјепљење", Лагумџија је рекао да ће СДП БиХ искористити сва легална и легитимна средства да спријечи распад БиХ, под условом да међународна заједница и Савјет за провођење мира не реагују на такав слијед догађаја.

Клинтонова је касно синоћ допутовала у Сарајево гдје је јутрос разговарала са члановима Предсједништва БиХ Харисом Силајџићем, Небојшом Радмановићем и Жељком Комшићем. Она је данас отворила нову зграду Амбасаде САД која је изграђена у кругу некадашње касарне ЈНА "Маршал Тито".

Државни секретар САД Хилари Клинтон поручила је данас у Сарајеву да само јединствена БиХ има подршку и да нико неће подржати сецесионизам било које врсте. Клинтонова је поподне започела посјету Београду сусретом са предсједником Србије Борисом Тадићем у Палати Србија.

Послије Сарајева и Београда, Клинтонова ће отпутовати у Приштину, гдје ће се састати са премијером Хашимом Тачијем, вршиоцем дужности предсједника Јакупом Краснићијем и министром спољних послова Скендером Хисенијем, а потом одлази у Брисел.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog