Svijet

Јапанци лове делфине, не хају за протесте

ТАИЏИ - Рибари у јапанском граду Таиџију, који је широм свијета злогласним учинио "Оскаром" награђени документарац "Залив" (The Cove), данас су поново почели са годишњом ловном сезоном на делфине упркос протестима бројних активиста за права животиња.


Јапанска телевизија ТБС навела је да је лов почео данас иако је Морски пастир (Seа Shepherd), једна од бројних активистичких група које прате рибаре, навео да је данашњи лов друга рунда убијања делфина, те да је ове сезоне већ убијено 14 ових сисара.


Телевизијска станица приказала је Стива Томсона из Акционе групе за делфине из Таиџија како виче на рибаре док су се припремали да крену у лов прије него што га је полиција одвела.

"Данас нема рибарења. Има беба делфина, трудних делфина. Ако их уловите, то је погрешно", рекао је Томсон.

Таиџи је постао злогласан широм свијета након приказивања филма "Залив", који је режирао фотограф Националне географије Луис Психојо, у којем се приказују напори еко-активиста који покушавају доћи до залива гдје се лове делфини.

Многи су се у Јапану успротивили овом филму, назвавши га антијапанским.

У Јапану се традиционално једу делфини и китови, због чега је та држава на мети многих активиста. Ово је једна од малобројних држава које лове угрожене китове, а делфини нису угрожени, нити их штити било који међународни споразум.                                                                                                /

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog