Društvo

Санадер: Косорова је знала све

На свjедочењу пред истражном комисијом Сабора о приватизацији и пословању државне нафтне компанија ИНА, бивши хрватски премијер Иво Санадер одговарао је на провокативна питања о спорној приватизацији компаније, али и о томе ко је све имао сазнања о тим активностима.


Санадер је негирао је да је постојао прећутни договора с његовом владом да ИНА држави не мора да плати трошарине, односно двије милијарде куна, што износи 273,6 милиона евра.

Бивши хрватски премијер је нагласио да влада тој компанији није жељела присилно да наплати дуг, како не би угрозила пословање компаније у кризи, ризиковала њен стечај и тако довела у питање радна мјеста.

"Године 2003. влада Ивице Рачана уградила је одличну клаузулу да 'Мол' пет година не може без сагласности хрватске Владе да располаже дионицама ИНА. Но, након истека тог уговора 'Мол' је легално купио дионице ИНА од бранитеља, запослених у компанији и грађана и тако стекао 46 посто дионица, а држави је остало мање од 50 посто", рекао је Санадер.

"Управо према том уговору, када удио државе падне испод 50 одсто, ми више нисмо имали права на четири представника у Управи ИНА и исто толико у Надзорном одбору", нагласио је некадашњи хрватски премијер.

Санадер је категорички демантовао да је икад самостално преговарао с "Молом", а другима је препустио процјену је ли новац од прве приватизације ИНА правилно утрошен. На питање је ли Јадранка Косор у све била упућена, Санадер је одговорио потврдно јер је, како је рекао, Предсједништво ХДЗ-а расправљало је о свим битним питањима, па како не би о ИНА и "Молу".

"У завршној фази особно сам укључио госпођу Косор у тим, који су још чинили Шукер, Поланчец и Матуловић Дропулић и који је требао усагласити финалне детаље уговора с Молом".

На питање колико је утицаја имала Косор на његове одлуке, Санадер је рекао да "нема ни једног премијера који се не ослања на своје најближе сараднике" нагласивши да је њему Косор била "најближа и најважнија сарадница, прва замјеница и најбитнија потпредсједница Владе".

Истражну комисију чине посланици владајућих и опозиционих странака. Медији истичу да су се јуче чланови комисије из редова ХДЗ-а тајно састали како би договорили питања за Санадера.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog