Politika

Холандско свјетло за Србију није зелено

БЕОГРАД - Одбор за европске послове холандског парламента требало би данас да предложи холандској влади одлагање зеленог свјетла за прихватање ЕУ кандидатуре Србије до децембра и новог извјештаја главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца, речено је "Блицу" у холандском парламенту.


Извор "Блица" из овог одбора, који се посљедњи пут састаје са одлазећим холанским министром спољних послова Макисмом Фергахеном, а којим руководи посланик холандских либерала Хан тен Бруке, рекао је да очекује да ће већина посланика тражити од владе да се просљеђивање српске кандидатуре на мишљење Европској комисији одложи до сљедећег Брамерцовог извјештаја.

Упитан да ли ће посјета државног секретара САД Хилари Клинтон Бриселу имати утицаја на холандску одлуку, извор овог листа наводи да је то тешко, али не и немогуће.

"Клинтонова не може да утиче на парламент, али можда може на владу", рекао је извор "Блица".

Посланици демохришћана свој став о Србији изнијеће тек сутра до два сата по подне, до времена када је предвиђена инаугурација нове владе Холандије, сазнаје "Блиц".

Ту владу ће водити лидер либерала Марк Руте, а досадашњи шеф дипломатије Ферхаген биће потпредсједник владе задужен за економију, пољопривреду и иновације, док ће нови холандски министар спољних послова бити Ури Розентал (65).

У новом кабинету биће седам либерала и шест демохришћана, а мањинску владу ће у парламенту подржавати Партија за слободу Герта Вилдерс, популисте којем се пред судом у Амстердаму тренутно суди за ширење мржње према исламу.

Лист наводи да сама чињеница да ће двије кључне позиције у новој холандској влади држати либерали, који нису заговорници ширења ЕУ, не обећава много шансе за подршку српским ЕУ аспирацијама у наредним мјесецима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog