Svijet

Француска: 3,2 милиона људи на протестима

ПАРИЗ - Синдикати француских радника одржали су до сада најобимнију обуставу рада и демонстрације у знак протеста због најављених реформи пензионог система.


Синдикати су саопштили да се током трећег дана протеста окупило 3,2 милиона људи, док полиција наводи да је било 1,2 милиона демонстраната.

Влада француског предсједника Николе Саркозија жели да подигне старосну границу за одлазак у пензију са 60 на 62 године и са 65 на 67 за пуну државну пензију.

Поједини синдикати најавили су могућност продужења штрајка. Синоћ су радници из мреже јавног транспорта у Паризу гласали за продужење штрајка, док ће њихове колеге из националне жељезничке компаније СНЦФ и других сектора то учинити данас.

Штрајк радника на нафтним и теретним терминалима око Марсеја ушли су у трећу седмицу. Око 50 бродова блокирано је изван марсејске луке због чега је компанија "Тотал" затворила рафинерију "Ле меде" усљед недостатка нафте.

Током седмице најављено је и могуће затварање још четири рафинерије.

Медији наводе да Саркози, чија је популарност тренутно на најнижем нивоу, не намјерава да попусти у реформи пензијског система за коју вјерује да ће му донијети нови мандат на изборима 2012. године.

Саобраћај у Француској био је у великој мјери ометен јучерашњим штрајком.

На париском аеродрому "Орли" отказана је половина летова, док један од три авиона нису полетали из ваздушних лука "Шарл де Гол" и "Бове".

Саобраћају само један од три брза воза "Те-же-ве", мада је "Евростар" саопштио да њихова линија између Париза и Лондона нормално функционише.

Први пут протестима су се придружили студенти и ученици средњих школа, док су неки од њих блокирали улазе у своје школе.

Француски премијер Франсоа Фијон назвао је штрајкаче "неодговорним", најављујући да је Влада одлучна у намјери да спроведе реформе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog