Društvo

Нема загађења у Дунаву, али оно ће доћи ваздухом

БЕОГРАД - У дунавској води, према последњим подацима Републичког хидрометеоролошког завода Србије, нема повећане концентрације опасних материја, али је потенцијално већа опасност за цијели регион да загађење дође ваздухом, када се токсични муљ осуши.


"Последњи подаци квалитета дунавске воде на Бездану говоре да нема опасности по здравље људи, биљни и животињски свет због еколошке катастрофе у Мађарској, јер у нашу земљу није ушао отровни црвени муљ, већ растворене материје које потичу од муља", објаснио је за београдске "Вечерње новости" помоћник директора за контролу и заштиту животне средине у Хидрометеоролошком заводу Србије Бранислав Гаврић.


Он је рекао да и наредних дана не треба очекивати битније измјене квалитета дунавске воде.

"Оно што је потенцијално већа опасност за цео регион је да загађење дође ваздухом, када се токсични муљ осуши. Он би се ветром разносио у виду пудер-прашине", упозорио је Гаврић.

Он је рекао да ће се од данас вода код Бездана узорковати само једанпут дневно.

Мађарски парламент је одлучио да одобри национализацију компаније МАЛ, која је изазвала еколошку катастрофу.

Према ријечима Тибора Добшона, портпарола за кризне ситуације Мађарске, завршен је одбрамбени бедем који би требало да заштити насеље Колонтар од новог изливања отровног муља из резервоара фабрике.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog