Svijet

Чиле: Извучена тројица рудара

САН ХОЗЕ - Тројица рудара живих и здравих извучено је из рудника у Чилеу гдје су заједно са 30 колега били зарпани пуних 69 дана.


Рудар Хуан Иланес, трећи је који је извучен из јаме рудника Сан Хозе у пустињи Атакама ноћас у 2.10 часова по локалном времену.

Иланеса, 52-годишњег бившег војника, по изласку из капсуле која је прешла пут дуг 700 метара, дочекала је супруга Кармен, а потом и предсједник Чилеа Себастијан Пињера, као и министар рударства Лоренс Голборне.

Први рудар који је извучен је Флоренс Авалоса /31/, кога су на површини дочекали супруга и расплакани седмогодишњи син, а други је електричар Марио Сепулведа /39/.

Рудари су одведени у локални медицински центар, гдје ће бити подвргнути љекарским испитивањима.

Акција извлачења започела је тако што је један спасилац био спуштен челичном капсулом до затрпаних рудара да их припреми за излазак, послије више од мјесец дана проведених испод земље.

Спасиоци кажу да је ће извлачење сваког рудара трајати око један час и да би цијела операција могла да буде завршена за два дана.

Саопштено је да ће из затрпаног рудника последњи изаћи шеф смјене Луис Урзула (54), који се показао као изузетно способан лидер, преноси Би-Би-Си.

Он је помогао рударима да преживе првих 17 дана испод земље, колико су провели потупно одсјечени од свијета.

За то вријеме издржали су на залихама хране и воде које би у нормланим условима трајале свега 48 часова.

Пињера, који је на лицу мјеста надгледао посљедњу фазу спасилачке операције, рекао је да је "несрећа у руднику Сан Хозе промијенила и рударе и цијелу земљу".

"Рудари који ће изаћи из рудника неће бити исти. Ни Чиле више није иста земља, нити смо ми као грађани, исти људи. Научили смо важну лекцију, и то на најтежи могући начин - да уз јединство, вјеру, храброст, одлучност и Божију помоћ можемо да чинимо велика дјела", рекао је Пињера.

Уредник дневног листа "Сантјаго тајмс" Ева Салинас вјерује да би срећан крај несреће у руднику могао да буде преломан тренутак за земљу, преноси Би-Би-Си.

"Ово је невјероватан тренутак за Чиле... Ово је заиста позитивна прича. Упркос свим тешкоћама кроз које су руадри прошли, људи вјерују да је Влада добро поступила. Довела је све потребне стручњаке, и домаће и стране, и сарађивала је са спасилачким екипама. Људи су тога свјесни и у Чилеу и ван земље", наводи Салинас.

Осим одушевљене родбине и пријатеља, рударе дочекује и више од хиљаду новинара са свих страна свијета.

Власти су, у настојању да заштите рударе од медијске халабуке ограничиле број новинара којима је дозвољено да извјештавају из непосредне близине.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog