Politika

Прелец: Затварање ОХР ускоро

БАЊА ЛУКА - Питање затварања ОХР у БиХ већ је ријешено и то ће се десити ускоро, изјавио је директор за Балкан Међународне кризне групе Марко Прелец.


"То више и није толико битно питање. Важније је то шта ће се послије тога важно направити, шта ће услиједити послије укидања ОХР-а. Јер, јасно је да је немогуће да БиХ приступи сљедећој, кандидатској фази док је ОХР ту, иако остаје још доста времена док БиХ не буде спремна за то", рекао је Прелец за "Глас Српске".


Говорећи о томе како помирити супротстављене захтјеве за јачање надлежности ентитета и оне за јачање унитарне БиХ, Прелец каже да би то, уколико се говори о повратку надлежности за које ентитети, односно Република Српска, не сматрају да се добро проводе на нивоу БиХ, требало учинити у складу са реалношћу.

"Могла би да се изврши размјена надлежности у замјену за јачање неких државних компетенција које добро функционишу, а чије успостављање су посланици из РС до сада кочили. Дакле, треба тражити рјешење у том смјеру, а не да једна политичка опција буде и остане добитник. То није реално у садашњем распореду снага, већ треба да се нађе нека боља расподјела унутар постојеће равнотеже", рекао је Прелец.

Он каже да ће се морати "благо ојачати државни ниво" након што БиХ приступи ЕУ, те да су то одлуке које ће морати бити донесене "у другој политичкој клими, за осам, девет, десет година".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog