Svijet

Извучени сви чилеански рудари

САН ХОЗЕ - Група од 33 чилеанска рудара извучена је из јаме рудника Сан Хозе, гдје су затрпани испод земље провели више од два мјесеца.


Спасилачке екипе синоћ су успјешно окончале акцију спасавања названа "Сан Лоренцо" по светитељу, заштитнику рудара, која је коштала од 10 до 20 милиона долара (од седам до 14 милиона евра), преносе агенције.

Рудар Луис Урзуа /54/, шеф смјене, посљедњи је извучен у 21.55 часова по локалном времену уз помоћ специјалне капсуле која га је подигла на површину са дубине од више од 600 метара.

"Хвала свима у Чилеу и свима који су нас спашавали", изјавио је Урзуа, који је отац двије дјеце.

Урзуа, који се у најтежим тренуцима показао као изузетан вођа, након 69 дана проведених испод земље извучен је на површину.

И Урзуу је, као и све остале рударе, на површини дочекало славље. Загрлили су га и чланови породице и спасиоци и предсједник Чилеа Себастијан Пињера. Потом су сви заједно отпјевали чилеанску химну.

Чилеански министар здравља Џејми Маналиш рекао је да сви рудари имају зубне инфекције, отежан вид, што је резултат дугог времена проведеног испод земље.         Један од рудара има упалу плућа, али његов живот није у опасности.

Маналиш каже да изгледа да су сви рудари у далеко бољем здравственом стању него што се очекивало.

Предсједник Чилеа Себастијан Пињера изјавио је за Би-Би-Си како вјерује да ће успјешно спашавање рудара промјенити имиџ Чилеа у свијету. Он се нада да ће људе широм свијета Чиле убудуће асоцирати на заједничке националне напоре да се помогне рударима, а не на дуги низ година војне диктатуре.

Спасиоци су успјели да за мање од 22 часа помоћу челичне капусле "Феникс", обојене у бојама чилеанске застве, на површину безбједно извуку свих 33 рудара који су од 5. августа били затрпани у јами рудника у Сан Хозеу.

Последњи из јаме изашли су спасиоци који су спуштени на почетку операције како би рударима помогли око припрема за излазак. Они су по изласку развили транспарент на коме је писало "Мисија извршена".

Боливијски предсједник Ево Моралес дошао је јуче да поздрави сународника Карлоса Маманија, јединог странца међу 33 рудара.

Амерички предсједник Барак Обама, бразилски предсједник Луиз Инасио Лула да Силва, папа Бенедикт Шеснаести, владе многих земаља, те бивши фудбалски ас Дијего Марадона поздравили су чилеанске рударе и честитали им на храбрости.

Чарлс Болден, директор америчке свемирске агенције НАСА, чија су четворица стручњака помагала и савјетовала спасилачке екипе, оцијенио је да ће ово искуство користити и за космичке летове.

Рудари рудника Сан Хозе поставили су свјетски рекорд у времену проведеном под земљом, а прича о њима обишла је свијет.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog