Svijet

Атина: Полиција растјерала демостранте са Акропоља

АТИНА - Грчка полиција са опремом за разбијање нереда употребила је данас силу и сузавац како би растјерали око 150 хонорарних радника Министарства културе, који су у знак протеста због најављених отпуштања, блокирали најстарији грчки споменик, изјавили су очевици.


"Полиција је ушла у локацију са задње стране и растјерала демонстранте употребом сузавца. Улазна капија сада је отворена. Није било повријеђених", изјавио је дописник агенције Ројтерс са лица мјеста.

Неименовани полицијски званичник рекао је да су се демонстранти опирали и да је пет лица ухапшено.

Хонорарни радници Министарства културе блокирали су прилаз Акропољу, јер тврде да двије године нису примили хонорар. Носили су транспаренте са натписима "24 мјесеца без плате" и "Желимо трајни радни однос".

Грчка отпушта хонорарне раднике у јавним службама у склопу споразума о помоћи склопљен са ЕУ и Међународним монетарним фондом (ММФ) у мају како би био умањен велики дефицит у буџету.

Аналитичари наводе да државне агенције често прије избора ангажују хонорарне сараднике, а да при том не обезбједе фондове за исплату њихових зарада.

Синдикат хонорарних радника у Министарству културе започело је блокаду у 12. октобра у знак протеста због отпуштања 320 људи чији уговори истичу крајем овог мјесеца.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog