Kultura

Izložba “Pet decenija banjalučkog Jesenjeg salona“

Izložba “Pet decenija banjalučkog Jesenjeg salona“ biće otvorena sutra (četvrtak), 27. decembra, 2012. godine u 20.00 časova, u Muzeju savremene umjetnosti.

Posljednja izložba u 2012. godini osmišljena je upravo u cilju obilježavanja pedeset godina od osnivanja ove značajne jugoslovenske bijenalne manifestacije likovnih umjetnosti.    

 "Grad Banjaluka je u periodu od 1962. do 1992. godine bio nosilac izuzetno značajne likovne manifestacije, koja je pokazala da je Banjaluka bila među rijetkim gradovima bivše Jugoslavije koji su imali sluha i otvorenosti prema svim pozitivnim idejama i tendencijama iz oblasti vizuelne umjetnosti. Banjalučki Jesenji salon je tokom trideset godina svoga postojanja od regionalne smotre likovnog stvaralaštva, postupno prerastao u izuzetno značajnu i nezaobilaznu manifestaciju jugoslovenskog, a u jednom trenutku i međunarodnog karaktera“ – ističe kustos izložbe dr. Sarita Vujković.

Izložbu čini izbor nagrađenih i otkupljenih djela sa ove manifestacije koja se čuvaju u fundusu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske – slika , grafika, crteža, skulptura i objekata, jugoslovenskih i stranih umjetnika (Pierre Alechinsky, Zao Wou Ki, Shoichi Hasegawa, Stanley William Hayter, Jean Messagier, Luc Peire, Ivan Tabaković, Boško Karanović, Vladimir Veličković, Petar Omčikus, Kosa Bokšan, Kosta Angeli Radovani, Ljubo Ivančić, Oton Gliha, Riko Debenjak,  Velizar Krstić, Emir Dragulj, Radovan Kragulj, Ismar Mujezinović, Gustav Gnamuš, Adrijana Maraž, Slavko Tihec, Dragan Mojović, , Mladen Stilinović, IRWIN, Mrđan Bajić...) značajna su djela koja su uticala na umjetničke tokove druge polovine HH vijeka.

„Ako se Jesenji salon uporedi sa drugim opštejugoslovenskim i internacionalnim izložbama, organizovanim i održavanim širom jugoslovenskog umjetničkog prostora, može se primijetiti da je ova banjalučka manifestacija pripadala malobrojnom tipu izložbi kritičkog karaktera, koja je sa selektivno izabranim izlagačima uspijevala da registruje neke suštinske probleme jugoslovenske umjetnosti,“ naglašava kustoskinja izložbe.

U pripremi  je i monografska studija koja će, pored stručnog i studioznog teksta o istorijatu i značaju ove manifestacije u kontekstu jugoslovenske umjetnosti, uključiti i tekstove o nagrađenim i otkupljenim djelima koja se čuvaju u fundusu Muzeja i koja će biti promovisana 10. februara 2013., na Dan  Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izložbu, koja će trajati do 15. februara 2013. godine, otvoriće Gradonačelnik Banja Luke,  Slobodan Gavranović .

Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog