Vijesti

Ustavni sud BiH o apelaciji Starovlaha

SARAJEVO - Ustavni sud BiH trebalo bi danas da razmatra apelaciju pravoslavnog sveštenika Jeremije Starovlaha kojeg su, zajedno sa njegovim sinom Aleksandrom, pripadnici SFOR-a brutalno pretukli 2004. godine.

izvor: Srna

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan rekao je da je riječ o odlukama redovnih sudova koji su odlučivali o zahtjevu porodice Starovlah za naknadu materijalne i nematerijalne štete povodom događaja koji je uslijedio nakon ulaska pripadnika SFOR-a u njihovu kuću. 

"Odlukama redovnih sudova oni su dobili odgovarajuću naknadu, a sa viškom tužbenih zahtjeva su odbijeni i to je razlog podnošenja apelacije o kojoj će se odlučivati na sutrašnjoj sjednici", rekao je Mijan. 

Advokat porodice Starovlah Miljkan Pucar ranije je rekao da se dio spora vodi pred Ustavnim sudom BiH, gdje se traže veliki iznosi, jer porodica Starovlah ne zna ko je naredio i ko je izvršio njihovo premlaćivanje. 

"BiH je Tehničkim sporazumom dala NATO snagama imunitet, tako da oni, kao svi ostali građani, treba da znaju ko je nad njima izvršio zločin. Mi ćemo se boriti dok sve u ovom slučaju ne dovedemo do kraja, a BiH treba da vodi postupak protiv NATO-a - da ovo što je ona platila porodici Starovlah njoj bude vraćeno", rekao je Pucar. 

Pripadnici SFOR-a su 1. aprila 2004. godine upali u stan porodice Starovlah i svešteniku Jeremiji i njegovom sinu Aleksandru nanijeli teške povrede, opasne po život, koje su ostavile trajne posljedice po njihovo zdravlje. 
Supruga sveštenika Jeremije pretrpjela je teške psihičke traume koje su u njoj izazvale jaku duševnu bol i strah, jer joj nije dozvoljeno da u tim trenucima pomogne sinu i suprugu. 

Pripadnici SFOR-a su Aleksandra i Jeremiju, teško povrijeđene i u besvjesnom stanju, prebacili helikopterom do Kliničkog centra u Tuzli, gdje im je ukazana hitna medicinska pomoć. 

Liječenje je kasnije nastavljeno na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, a oporavak u rehabilitacionim centrima. 

U decembru prošle godine do daljeg je odgođeno završno izlaganje Pravobranilaštva BiH koje se odnosi na precizirani tužbeni zahtjev odbrane o visini naknade koju BiH treba da isplati u vidu kapitalizovane rente Jeremiji Starovlahu i njegovom sinu Aleksandru.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog