Vijesti

Prvo prijedorsko etno-selo

PRIJEDOR - Svjež vazduh, netaknuta priroda i pogled na Kozaru i Kozarački kamen, samo su neki od osnovnih razloga zbog kojih je bračni par Džonlagić odlučio da uloži kapital zarađen u Švajcarskoj i izgradi prvo prijedorsko etno-selo.

izvor: Novosti

Kažu, srce ih je vratilo pod Kozaru i nostalgija je presudila da se Crnogorka Borka i Prijedorčanin Kadir vrate u njegov rodni kraj, poslije 30 godina rada u Švajcarskoj.

- Oduvijek smo željeli nešto slično. Razmišljali smo gdje da izgradimo etno-selo, ovde odakle je moj suprug ili u Crnoj Gori, odakle sam ja. Jednom kada smo došli u Kamičane, sjedeli smo i uživali u pogledu na Kozaru i odlučili da tu treba da ostanemo. Ja sam željela da to učinim za svog supruga, a ljeti ćemo na more u moju Crnu Goru - priča Borka.

I tako je sve počelo. U gradnju prvog prijedorskog etno sela uložiće oko dva miliona maraka. Inače su vlasnici prevozničke firme u Švajcarskoj, ali im je, kažu, duša „kozarska“. Dosta je već urađeno, od vještačkog jezera do smještajnih bungalova, ali planova je mnogo.

- Selo će da se prostire na 12.000 kvadratnih metara. Planirali smo oko 50 mjesta za prenoćište, restoran sa 500 mjesta i pratećim objektima. U vještačkom jezeru imaćemo ribu koju ćemo spremati - priča Kadir.

Bračni par Džonlagić kaže da su ih „nesvjesno“ spojila neodoljiva prirodna bogatstva Kozare. Borka se sjeća da je kao srednjoškolka iz Crne Gore stigla na Kozaru na ekskurziju i odmah se u nju zaljubila, ne sluteći da će joj dvadesetak godina kasnije ovo postati dom.

- Ja sam proputovao svijet, ali to što ima Kozara, to nigdje nema. Taj miris, mir i ljepotu, to nema nigdje na svijetu - kaže Kadir i dodaje da bi izgradnja idiličnog etno-sela trebalo da bude završena sljedeće godine.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog