Vijesti

Potpisan poslovnik zajedničkog graničnog kontakt centra

SARAJEVO - Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić i načelnik Uprave za granicu MUP-a Hrvatske Zlatko Sokolar potpisali su Poslovnik Zajedničkog kontakt centra na graničnom prelazu Nova Sela/Bijača, na kojem zajedno rade pripadnici obje policijske agencije.

izvor: Srna

Osvrćući se na unapređenje saradnje sa susjednim zemljama, Dumančić je na ministarskoj konferenciji u Opatiji istakao da je pristupanje Hrvatske EU bio dodatni podsticaj za unapređenje graničnih provjera i nadzor državne granice. 

"Potpisan je novi Sporazum o readmisiji, a i dalje su na snazi protokoli koji se odnose na zajedničke patrole, oficire za vezu, službeni tranzit, te zajedničke istražne timove. Stupio je na snagu novi Ugovor o određivanju graničnih prelaza, kao i Sporazum o pograničnom saobraćaju koji je usklađen sa EU standardima i kojim je regulisan prelazak zajedničke državne granice po uslovima pograničnog režima", rekao je Dumančić.

On je u govoru posebnu pažnju posvetio saradnji sa MUP-ovima Srbije i Crne Gore i istakao značaj osnivanja Zajedničkog centra za policijsku saradnju koji je u martu otvoren u prostorijama Jedinice Granične policije Trebinje. 

"Razmjena iskustva sa učesnicima programa, edukovanje naših službenika, stvaranje novih i dograđivanje postojećih propisa, približavanje evropskim integracijama razvijanjem evropskih standarda, samo su neka od dostignuća ovog izuzetnog projekta. U ovim područjima mi ćemo i dalje očekivati pomoć DCAF-a", naveo je Dumančić. 

On je dodao da je u proteklom periodu Granična policija BiH učestvovala u realizaciji niza zajedničkih mjera i koordinisanih operacija, čija je najznačajnija poruka da su zemlje regije sposobne i spremne sarađivati i preduzimati zajedničke i koordinisane mjere. 

Dumančić učestvuje na Desetoj godišnjoj ministarskoj konferenciji o saradnji na području granične bezbjednosti u jugoistočnoj Evropi koja se, u organizaciji DCAF Programa granične bezbjednosti i MUP-a Hrvatske, 9. i 10. aprila održava u Opatiji. 

Teme konferencije su zajednička dostignuća u 2012. i 2013. godini, naročito kroz operativne akcije koje su realizovale granične policije Albanije, Makedonije, Crne Gore, Srbije i BiH, a u kojima su učestvovali i pripadnici MUP-ova Slovenije i Hrvatske, saopšteno je iz Granične policije BiH. 

Osim revidiranja brojnih konkretnih rezultata i dostignuća u realizovanim akcijama i drugim aktivnostima, na konferenciji su potvrđeni i zajednički ciljevi u narednim godinama u skladu sa zajedničkim Regionalnim akcionim planom za 2012-2015. godinu. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog