Vijesti

Kampanja "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu"

Savjet za štampu u BiH, u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom, povodom 3. maja - Svjetskog dana slobode medija u 35 gradova organizuje kampanju "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu".

izvor: Srna

Volonteri lokalnih timova Omladinske novinske asocijacije u BiH, u sklopu kampanje na info-štandovima u centralnim zonama 35 gradova, dijeliće građanima Kodeks za štampu i onlajn medije BiH i magazin "Karike", koji realizuju mladi novinari iz ove asocijacije, saopšteno je iz Savjeta za štampu. 

Volonteri će upoznati građane o žalbenoj proceduri Savjeta za štampu u BiH i provesti anketno ispitivanje o stanju slobode medija u BiH i poštivanju prava građana na profesionalno izvještavanje medija. 

U saopštenju se podsjeća da je Savjet za štampu u BiH od početka 2014. godine, zaprimio 105 žalbi građana na izvještavanje štampe i onlajn medija, te da su od ukopnog broja 53 riješene samoregulacijom, odnosno, objavljivanjem demantija, reagovanja, ispravke ili izvinjenja, te uklanjanjem komentara koji sadrže govor mržnje, huškanje ili diskriminaciju. 

Veliki broj žalbi riješenih objavljivanjem reagovanja ili demantija, indikator je da mediji prihvataju samoregulaciju, što predstavlja značajan napredak u poštivanju standarda profesionalnog novinarstva u BiH, navodi se u saopštenju. 

Cilj kampanje "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu" jeste da upozna javnost o stanju slobode medija u BiH, sve češćim napadima i prijetnjama novinarima, što predstavlja atak na demokratski razvoj cijelog društva, te o pravu građana na ulaganje žalbi Savjetu za štampu u BiH na neprofesionalno medijsko izvještavanje. 

Javna kampanja "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu" biće održana u Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Trebinju, Višegradu, Doboju, Foči, Gradiški, Šamcu, Vlasenici, Palama, Šekovićima, Rudom, Brčkom, Bihaću, Cazinu, Goraždu, Jajcu, Mostaru, Odžaku, Sarajevu, Zavidovićima, Zenici, Tuzli, Visokom, Olovu, Kaknju, Velikoj Kladuši, Srebreniku, Maglaju, Travniku, Busovači, Stocu, LJubuškom i Posušju.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog