Vijesti

Romi obilježili praznik

Oko 70 romske djece jutros je u Bijeljini, povodom velikog praznika Đurđevdana, obavilo tradicionalno bacanje vijenčića od vrbe u vodu.

izvor: Srna

Djeca školskog i predškolskog uzrasta su juče u Romskom omladinskom kulturnom centru "Otaharin" pripremila vijenčiće i šarala jaja. 

Izvršni direktor Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin" Dragan Joković potvrdio je Srni da ovu aktivnost organizuju tradicionalno svake godine, s ciljem očuvanja tradicije i kulture Roma. 

Joković je istakao da ovo udruženje organizuje kreativne radionice za mlade i druženje omladine u Romskom omladinskom kulturnom centru, a redovna aktivnost je uključivanje djece u obrazovni proces, pružanje pomoći romskoj djeci na socijalizaciji u školama, organizovanje dodatnih časova, obezbjeđivanje školskog pribora i slično. 

On je podsjetio da BiH ove godine preuzima predsjedavanje Dekadom za inkluziju Roma 2005-2015. godine, pa će i njihov angažman u društvu ove godine biti aktivniji. 

Na Đurđevdan Romi se svečano oblače, stavlja se nakit, odjekuje romska muzika i pleše se romsko kolo. Kuće se ukrašavaju cvijećem i raspupanim grančicama u znak dobrodošlice proljeću. 

Obredi ovog praznika uključuju kupanje u vodi sa cvjetovima, a ponegdje se i zidovi kuća peru vodom. Obično se na ovaj dan jede jagnjetina i šaraju se jaja. Kao tradicionalno nomadski narod, Romi su Đurđevdanom /Ederlezi/ obilježavali prekid zimovanja i, pokrećući svoje čerge, ponovo polazili na put. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog