Vijesti

Održana završna Klinika medijskog prava

Posljednja ovogodišnja Klinika medijskog prava, koja se organizuje u okviru USAID-ovog Projekta podrške nezavisnim medijima (SIM), koji implementira Internews juče je zvršena u Zenici.

izvor: Frontal

Šesta klinika ove akademske godine, organizovana je u saradnji s Pravnim fakultetom Univerziteta u Zenici, nakon klinika organizovanih u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli, Mostaru i Bihaću. 

"Svrha i ciljevi organizovanja Klinike medijskog prava na svim javnim univerzitetima u BiH jest ponuditi sistematiziranja znanja o temama poput klevete u medijima, narušavanje i zaštita  prava na privatnost, govor mržnje u medijima, itd. jer se ova oblast ne izučava u redovnoj nastavi. Na ovaj način želi se kreirati povoljnije okruženje za rad novianara i novinarki u BiH", saopštili su iz Internews BiH.

Klinika se i ovaj put završila radionicom u formi simulacije suđenja, na kojoj studenti i studentice koji učestvuju u klinici, zastupaju različite strane u izmišljenom sudskom procesu u oblasti medijskog prava. SIM projekt je ovu svjetsku praksu simulacije suđenja kao način učenja, približio studentima i studenticama prava i žurnalistike u Bosni i Hercegovini, kroz organizovanje interaktivnih radionica u vidu klinika već treću godinu za redom, te kroz slanje bh. studenata na prestižno svjetsko takmičenje ovog tipa u Oxfordu, Oxford Price Moot Court.

Pored toga, u toku su pripreme za prvo državno takmičenje ovog tipa u BiH, koje će se održati u Zenici u periodu 28-30. maja 2014. godine. 

Deset studentskih timova sa šest pravnih fakulteta iz BiH, već tri mjeseca radi na istom slučaju tužbe sa elementima klevete i zaštite privatnosti. Završni dio takmičenja koji će se desiti u Zenici, podrazumijeva usmeno zastupanje dviju strana u ovom procesu, pred sudijama. Sudije u ovom simuliranom procesu su eksperti i ekspertice u oblastima prava, medija, te predstavnici i predstavnice civilnog društva i akademske zajednice u BiH. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog