Vijesti

Obilježavanje nedjelje Crvenog krsta

PALE- Crveni krst Republike Srpske od danas do 15. maja obilježava Svjetski dan i Nedjelju Crvenog krsta brojnim aktivnostima u svim opštinama i gradovima pod sloganom "Moja priča o Crvenom krstu".

izvor: Srna

Posjete porodilištima i podjela bebi-paketa bebama rođenim na Svjetski dan Crvenog krsta planirani su za danas, dok će sutra biti organizovane posjete kuhinjama Crvenog krsta u Banjaluci, Bijeljini, Vlasenici i Bileći, saopšteno je iz Crvenog krsta Republike Srpske. 

Posjete socijalno ugroženim porodicama i korisnicima Programa kućne njege, posjete socijalnim ustanovama, kao i alternativnim centrima na Sokocu, u Bratuncu, Zvorniku, Bijeljini, Modriči, Podgrabu i na Palama biće organizovane 12. maja, a sabirne akcije u tržnim centrima 14. maja. 
Istog dana, planirane su aktivnosti radi animiranja dobrovoljnih davalaca krvi, druženja dobrovoljnih davalaca i organizovanje akcija darivanja krvi, posjete porodicama nestalih lica i obilježavanje 22 godine od stradanja vojnika u "Tuzlanskoj koloni", kao i posjete žrtvama mina i njihovim porodicama.

Svečana radna sjednica Skupštine Crvenog krsta Republike Srpske, svečane akademije i druženja volontera i aktivista ove organizacije biće održane 15. maja. 

Osim toga, biće organizovane i edukacije i predavanja o Crvenom krstu kao i zdravstvenom prosvjećivanju, regionalna takmičenja ekipa prve pomoći za podmladak i omladinu, kao i mnoštvo drugih aktivnosti. 
Povodom Nedjelje Crvenog krsta raspisan je konkurs za izradu likovnih i literarnih radova učenika osnovnih škola. Biće distribuisan propagandni materijal, te prodato 100.000 markica u apoenima 0,50 KM, i 70.000 poštanskih markica u apoenima 0,20 KM. 

Iz Crvenog krsta Republike Srpske navode da u Nedjelji Crvenog krsta opštinske i gradske organizacije, realizacijom brojnih aktivnosti i maksimalnim angažovanjem aktivista, volontera i profesionalaca Crvenog krsta, nastoje da na najbolji način popularišu organizaciju i da upoznaju javnost o svom radu. 

Poseban značaj ima promovisanje Crvenog krsta kao globalnog pokreta, koji je prisutan u 189 zemalja širom svijeta, u kojima se na sličan način obilježava Svjetski dan i Nedjelja Crvenog krsta, ističe se u saopštenju. 
Svjetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca obilježava se 8. maja, na dan rođenja osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca Anrija Dinana. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog