Vijesti

Sorensen: Proširenje EU najbolje sredstvo jačanja mira i prosperiteta

SARAJEVO- Proces proširenja Evropske unije i dalje ostaje najbolje sredstvo za jačanje mira, prosperiteta i bezbjednosti u Evropi, poručio je sinoć u Sarajevu specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen na prijemu kojim je obilježeno 10 godina od kada su Uniji pristupile Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka i Slovenija.

izvor: Srna

"Izazov koji je pred nama jeste da se fokusiramo na ključne evropske obaveze, principe i vrijednosti. To je i razlog što se EU u 2014. godini fokusira na jačanje ekonomske uprave i institucionalnih kapaciteta svih demokratskih institucija javne uprave, pogotovo ovdje u BiH", rekao je Sorensen prisutnim predstavnicima dipomatskog kora, te društvenog i političkog života BiH. 

Šef Delegacije EU u BiH naglasio je da je u BiH vrlo jasno šta građani žele, te da proces proširenja EU može pomoći da se njihove težnje i ispune. 

"Kao što je slučaj u zemljama koje su ušle u EU prije deset godina građani u BiH žele da žive i rade u zemlji koja funkcioniše, ima dobru upravu, vladavinu prava" , naveo je Sorensen, čestitajući domaćinima prijema uspješnih 10 godina članstva.


On je dodao da će EU pomoći BiH i nastaviti da radi u oblasti ekonomskih reformi za dobrobit svih građana BiH u cilju ubrzanja puta ka članstvu u Uniji. 

U ime domaćina prijema obratio se mađarski ambasador Jožef Pandur koji je naglasio da 10 godina nije istorija, ali jeste dovoljan period da se na osnovu prikupljenog znanja i iskustva može izjaviti da je bilans priključenja i EU članstva definitivno i neporecivo pozitivan. 

"Slobodno kretanje robe, osoba, kapitala i usluga povećalo je našoj privredi konkurentnost. Naše zajedničke vrijednosti: demokratija, sloboda, red i zakon neodvojivi su dio društva i vodeći principi naših pravosudnih sistema", naglasio je Pandur. 

On je istakao da države srednje Evrope konzistentno podržavaju i zagovaraju dalje proširenje Evropske unije. 

"Uvjereni smo da Evropa ne može biti potpuna bez država zapadnog Balkana, uključujući i BiH. Smatramo da je integracija BiH u Uniju njen isključivi zalog za suverenitet, integritet, razvoj i modernizaciju", rekao je mađarski ambasador. 

On je dodao da su države srednje Evrope spremne pružiti svu potrebnu pomoć za ponovno uspješno pokretanje i provođenje integracijskog procesa u BiH. 

Ulaskom Mađarske, Slovenije, Češke, Slovačke, Poljske, Estonije, Letonije, Litvanije, Malte i Kipra 1. maja 2004. godine broj stanovnika EU povećan je za 75 miliona na više od 450 miliona, broj zvaničnih jezika u EU sa 11 na 20, dok se teritorija povećala za 738.000 kvadratnih kilometara na 3,9 miliona kvadratnih kilometara. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog