Vijesti

9. maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku građanima Republike Srpske povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, ističući da je srpski narod značajno doprinio stvaranju slobodne i demokratske Evrope i izgradnji današnjeg demokratskog svijeta.

izvor: Srna

Cvijanovićeva je u čestitki istakla da pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu predstavlja jedno od najvećih civilizacijskih dostignuća u cjelokupnoj ljudskoj istoriji.

"To je dan kada se sa ponosom sjećamo svih koji su svoje živote dali u odbrani slobode i ljudskog dostojanstva", istaknuto je u čestitki premijera Srpske.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao sjećanje na 9. maj 1945. godine, kada je u Evropi završen Drugi svjetski rat, u kojem je stradalo oko 50 miliona ljudi.

Istog dana, 9. maja, širom EU slavi se Dan Evrope, kao podsjećanje na dan kada je francuski ministar inostranih poslova Robert Šuman 1950. godine predstavio svoj prijedlog, poznat kao "Šumanova deklaracija", koja je postavila osnovne temelje na kojima je izgrađena EU.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog