Vijesti

Svečano obilježen Dan Vojske i boraca Republike Srpske

U banjolučkoj kasarni „Kozara“ svečano je obilježen Dan Vojske i boraca Republike Srpske. Tom prilikom, komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, brigadir Rajko Knežević, predao je raport članu Predsjedništva BiH, Nebojši Radmanoviću.

izvor: ASBL

U svom obraćanju vojnicima, oficirima i prisutnim gostima, Radmanović je rekao da je Vojska Republike Srpske bila politički i vojni izraz narodnog jedinstva i borbe za opstanak i očuvanje Republike Srpske, kao najvećeg istorijskog i političkog dostignuća srpskog naroda u BiH, podsjetivši na stradanja Srba u dva svjetska rata, te u posljednjim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije. 

- Vojska RS je osnovana na današnji dan 1992. godine, kako se ne bi ponovila prošlost, kada je srpski narod doživio tragičnu sudbinu masovnog kolektivnog stradanja. Važno je reći da je VRS formirana tek pošto su formirane oružane formacije druga dva naroda u BiH. Između ostalog, formiranjem VRS zaštitićena su nacionalna i politička prava, te sačuvane tekovine viševjekovne političke borbe za slobodu i državnost - istakao je Radmanović.

Predsjednik RS, Milorad Dodik, naglasio je da je mir jedna od najvažnijih tekovina koju sada moramo čuvati i da Republika Srpska samo u miru može nesmetano da se razvija. On je podsjetio da je VRS sačuvala Republiku Srpsku i obezbijedila slobodu srpskom narodu. 

- Cilj Vojske Republike Srpske bio je da odbrani narod. Kroz istoriju, srpski narod je dao najbolje sinove za svoju slobodu i mi to moramo pamtiti, te njegovati našu slobodarsku tradiciju - kazao je Dodik.

Govoreći o sadašnjem političkom trenutku, Dodik je naveo da je Republika Srpska izrasla u respektabilan politički faktor u BiH i u regionu, te da je snažno usmjerena na očuvanje mira i poštovanje Dejtonskog sporazuma. 

Brigadir Rajko Knežević je izjavio da je Vojska Republike Srpske bila garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima. On je istakao da je VRS formirana od istaknutih rodoljuba i patriota, te da to nije bila nikakva agresorska vojska, već vojska naroda Republike Srpske.

Svečanosti u kasarni „Kozara“, pored Radmanovića i Dodika, prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine RS, Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke, Slobodan Gavranović, ministri u Vladi RS i Savjetu ministara BiH, te visoki zvaničnici Oružanih snaga BiH.

Inače, dvodnevne svečanosti povodom Dana Vojske i boraca RS, koji se prvi put obilježava istovremeno, počele su juče, 11. maja, u Banja Luci, kada je služen parastos, te položeni vijenci na groblju Sveti Pantelija.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog