Vijesti

Vremenske nepogode

Elez: Situacija još nije alarmantna

ISTOČNO SARAJEVO - U Republici Srpskoj je u posljednja 24 časa registrovana količina padavina koja je iznad prosjeka, ali situacija još nije alarmantna, izjavio je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Veseljko Elez.

izvor: Srna

"Po dobijanju informacije od Republičkog hidrometorološkog zavoda 12. maja da se u ovoj sedmici očekuje velika količina padavina, upozorili smo sve lokalne zajednice, službe Civilne zaštite i načelnike opština i pozvali na preduzmanje mjere shodno Zakonu o zaštiti i spašavanju u vanrednim situacijama Republike Srpske", rekao je Elez novinarima u Istočnom Sarajevu. 

Prema njegovim riječima, sve službe Civilne zaštite u lokalnim zajednicama su na terenu i prate situaciju, jer su naredna 24 časa ključna. 

"Još nismo dostigli alarmantan nivo, što ne znači da nećemo. Nijedna opština još nije proglasila vanrednu situaciju", dodao je Elez. 

On je naglasio da je u okviru priprema proteklih dana sa saradnicima posjetio specijalne jedinice za spašavanje u vodi i pod vodom, te ih upozorio da budu u pripravnosti ukoliko bude potrebe da djeluju. 

"Danas smo svjedoci na području Sarajevsko-romanijske regije padavina koje su iznad prosjeka i koje idu do količine od više od 70 litara po metru kvadratnom", naveo je Elez. 

On je napomenuo da su padavine na području Rogatice oko 50 litara po metru kvadratnom, te da su iznad tog omjera i na području opština Nevesinje, Gacko, Foča, Han Pijesak i Srebrenica. 

"Imamo informaciju da se padavine kreću prema Bijeljini, ali i Krajini. Noćas se očekuju značajne padavine i porastao je vodostaj rijeke Bosne oko dva metra od sinoć, ali je još ispod kote redovne odbrane, koji iznosi oko tri metra", dodao je Elez. 

On je istakao da je veoma bitan podatak da nivo rijeke Save još opada i da se plavni talas očekuje tek za dva dana, kada u ostalim rijekama stanje dođe u redovan nivo. 

"Što se tiče rijeke Drine, protok je 1.800 kubnih metara u sekundi, što je na granici redovne situcije i upozorava nas na moguće posljedice povećanja protoka u predjelu od Zvornika prema Bijeljini", napomenuo je Elez. 

On je pozvao građane da za prijavljivanje eventualnih vanrednih okolnosti i poplava koriste besplatan broj 121, da bi se ubrzao protok informacija i moglo brže i efikasnije djelovati. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog