Vijesti

Nikolina Grbić Pavlović - prva žena doktor nauka u istoriji MUP RS

Tek joj je 31 godina, a postala je prva žena sa zvanjem doktora pravnih nauka u istoriji MUP Republike Srpske. Trenutno je angažovana na mjestu asistenta na pravnim predmetima u Visokoj školi unutrašnjih poslova u Banjaluci. Nikolina je uporni borac za pravdu, ali i za status žene u društvu.

izvor: Novosti.rs

Kaže da je još u osnovnoj školi naslućivala da će se, na neki način, u životu baviti pravom i pravdom. To joj je „sinulo“ dok je bila predsjednik razreda. Onda je u gimnaziji sebe često zamišljala kao sudiju ili advokata. Pošto je interesovalo isključivo kazneno pravo, odlučila je da upiše Visoku školu unutrašnjih poslova.

Kaže da „titula“ prve dame u istoriji MUP RS sa ovim zvanjem jeste laskava.

- Ali, biti prva ili jedina nije toliko važno koliko je važno da se trend daljeg postdiplomskog obrazovanja žena u ovom ministarstvu i dalje nastavi. Postdiplomsko obrazovanje je naročito važno za oblasti prava, bezbjednosti i kriminalistike, kako bi se u skorije vrijeme u što većem broju osnažio vlastiti nastavni kadar Visoke škole unutrašnjih poslova.

Tokom školovanja nije bilo vremena za - uniformu.

- Nažalost, taj dio zbog neprekidnog školovanja na svim stepenovima, morala sam da preskočim. Naročito sam se interesovala za uniformisanu policiju. Međutim, kasnije se iskristalisala činjenica da je mnogo izazovnije, ali i teže, raditi tamo gdje se „stvara“ budući kadar koji će se baviti policijskim poslovima. Probuditi interes, entuzijazam i želju za sticanjem znanja kod studenata u ovo današnje vrijeme je veliki poduhvat. I moram priznati, radeći sa mladim ljudima, imate osjećaj da nikada nećete ostariti. 

Istraživački rad

Nikolina Grbić Pavlović do sada je objavila više od 40 naučnoistraživačkih radova u BiH, Srbiji, Makedoniji, Rusiji i Slovačkoj. Učestvovala je u izradi nekoliko naučnoistraživačkih projekata, kao i u radu velikog broja konferencija domaćeg i međunarodnog karaktera. Očekuje napredovanje u zvanje profesora na Pravnoj katedri u Visokoj školi unutrašnjih poslova.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog