Region

Prijavremeni izbori Slovenija

Stranka Mire Cerara proglasila pobjedu

LJUBLJANA - Miro Cerar izrazio je sinoć zadovoljstvo zbog pobjede njegove stranke na prijevremenim parlamentarnim izborima u Sloveniji.

Prema anketi s biračkih mjesta, koju su objavili slovenački mediji, Stranka Mire Cerara osvojila je 36,9 odsto glasova, a na drugom mjestu, sa osvojenih 19,2 odsto glasova je Slovenačka demokratska stranka /SDS/, čiji lider Janez Janša služi dvogodišnju zatvorsku kaznu. 

Na trećem mjestu, prema preliminarnim rezultatima, nalazi se Ujedinjena stranka penzionera Slovenije /DeSUS/ sa osvojenih 9,7 odsto glasova, a stranka odlazećeg premijera Alenke Bratušek sa osvojenih 4,7 odsto glasova jedva je izborila ulazak u parlament. 

Profesor prava Miro Cerar sin je proslavljenog gimnastičara i olimpijskog pobjednika Miroslava Cerara. 

"Rezultat je zaista dobar, to govori da su ljudi izabrali privrženost jednoj drugoj političkoj kulturi koja neće biti razbijačka i koja će donijeti izlazak iz krize i da vjeruju našoj stranci da je sposobna da takvu kulturu podrži", istakao je Cerar. 

On je rekao da će njegova stranka o formiranju vlade razgovarati sa svima, ali da ima rezerve prema Janšinoj stranci. 

"Moramo naći pravi put, ne smijemo da dozvolimo da nas zavedu sva koruptivna iskustva koja donosi politika, držaćemo se predizborne kampanje da državi treba više sređenosti, jer će nam samo to omogućiti izlazak iz krize", poručio je Cerar. 

Potpredsjednik drugoplasiranog SDS-a Zvonko Černač rekao je večeras da izbori nisu bili pošteni i da njihov rezultat nije legitiman. 

On je ocijenio da će vlada formirana na današnjim izbornim rezultatima prije ili kasnije pasti i rekao da je njegova stranka neće priznati, nazvavši budućeg premijera "slovenačkim Lukašenkom". 

U Sloveniji su juče održani prijevremeni izbori na kojima oko 1,7 miliona birača odlučivalo o novom sazivu parlamenta.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog