Vijesti

Katić - Visina Vrbasa prešla kotu, situacija nije alarmantna

Vodostaj rijeke Vrbas na mjernom mjestu Delibašino selo kod Banjaluke jutros je iznosilo 362 centimetra i prešao je kotu vanredne odbrane od poplava, ali situacija nije alarmantna, rekao je Srni šef Odsjeka za civilnu zaštitu grada Banjaluka Željko Katić.

"Preduzećemo određene mjere. Gradski štab za vanredne situacije sastaće se danas da bi donio zaključke u vezi s tim i uveo neki stepen pripravnosti", rekao je Katić. 

On je istakao da vodostaj rijeke Vrbanje iznosi 292 centimetra i nešto je viši od uobičajnog. 

"Ima malog izlivanja iz Vrbasa i Vrbanje na okolno zemljište. Nije niko ugrožen što se tiče kuća i stanovnika", rekao je Katić, koji je jutros obišao Krupu na Vrbasu, gdje je došlo do malog izlivanja na ušću Krupe u Vrbas. 

Katić je rekao da kiša izazvala porast vodostaja pojedinih potoka i manjih vodotoka u naseljima Šarkovac, Motike i Debeljaci. 

On je rekao da se u naselju Karanovac rijeka Vrbas na jednom mjestu izlila iz svog korita, ističući da ništa nije poplavljeno. 

"Situacija se mjenja iz časa u čas, a s obzirom da kiša pada smanjenim intenzitetom, nadamo se neće biti više porasta vodotoka", rekao je Katić. 

On je istakao da postoje potrebe za mjerama opreza, podsjetivši da je Odsjek za civilnu zaštitu grada Banjaluka 1. septembra izdao upozorenje kojim je upozorio stanovnike, naročito uz vodotoke i bujične potoke, da zbog obilnih padavina najavljenih za period od 1. do 7. septembra budu u pripravnosti u slučaju povećanog dotoka voda i njihovog mogućeg izlivanja iz korita. 

"Stanovnici uz vodotoke trebalo bi da budu oprezni i preduzmu sve preventivne mjere na ličnoj zaštiti i zaštiti imovine", rekao je Katić. 

Odsjek za civilnu zaštitu preduzeo je sve mjere iz svoje nadležnosti, te doveo u stanje pripravnosti sve komunalne i hitne službe koje se u slučaju potrebe mogu angažovati.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog