BiH

Sistem indirektnog oporezivanja u BiH komplikovan za investitore

Složenost sistema indirektnog oporezivanja i dalje je jedan od najvećih problema s kojim se susreću strani investitori u BiH, bilo kada je riječ o ulaganju kapitala ili o vođenju poslova, rečeno je na konferenciji "Izazovi indirektnog oporezivanja u BiH", održanoj juče u Sarajevu, prenosi portal Capital.ba.

Na konferenciji je istaknuto da su prihodi od PDV-a, akciza i carina značajni za stabilnost budžeta i održivu ekonomiju, te da konferencija predstavlja priliku za razmjenu mišljenja kreatora fiskalnih politika i predstavnika privrede.

I zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi naglasio je važnost sistema indirektnih poreza za budžet.

- Indirektni porezi čine oko 80% prihoda u BiH - rekao je Davidi novinarima, te napomenuo da su oni važni i za entitetske budžete.

On je dodao da dalje reforme sistema indirektnog oporezivanja moraju biti u funkciji rasta i zapošljavanja, te ići u pravcu usklađivanja sa EU.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Miro Džakula rekao je da je cilj Uprave uspostavljanje partnerskog odnosa sa svim urednim poreskim obveznicima.

- Mišljenja sam da BiH ima mnoge nedovoljno neiskorištene prednosti za ulaganje, prije svega kvalifikovanu radnu snagu - dodao je Džakula.

Predsjednik Savjeta stranih investitora BiH Branimir Muidža zabrinut je trendom smanjenja poreskih obveznika i zaposlenih u realnom sektoru, uz istovremeni rast broja budžetskih korisnika.

- Takav trend je, naravno, dugoročno neodrživ. Da bi se trend promijenio, potrebne su mudra fiskalna politika i efikasan administrativni aparat - zaključio je Muidža.

Današnju konferenciju organizovao je Savjet stranih investitora BiH u saradnji sa Delegacijom EU, a pod pokroviteljstvom Savjeta ministara BiH.

Članovi Savjeta stranih investitora uložili su u BiH više od 9 mlrd KM i zapošljavaju više od 13.000 građana BiH, prenio je "Capital".

izvor: Capital

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog