Vijesti

Izvještaj o napretku BiH biće najgori do sada

Evropski komesar za proširenje EU Štefan File (Fuele), kako je najavljeno iz Evropske komisije, u četvrtak će u Evropskom parlamentu prezentovati izvještaj o napretku za zemlje zapadnog Balkana, među kojima je i BiH.

Kako Avaz saznaje iz Brisela, očekuje se da će izvještaj o napretku za BiH u 2014. godini biti najgori do sada. 

O tome govore brojni pokazatelji decidno navedeni u ovom izvještaju. Prema njima je BiH skoro na svim poljima, u odnosu na izrazito loše rezultate prošle godine, napravila još nekoliko koraka unazad. 

To se, prije svega, odnosi na slobodu kretanja kapitala, ali i hronični nedostatak legislative u oblastima zaštite okoline, kao i poljoprivrede, budući da još nismo donijeli traženu državnu strategiju. 

Zasigurno će najviše prostora zauzeti kritika koja se odnosi na nedonošenje mehanizma koordinacije. Naime, ovaj instrument, koji državu uvezuje sa svim njenim nivoima da bi konačno prema Briselu govorila jednim glasom, često je u prošlosti među domaćim političarima bio meta za potkusurivanje.

Međutim, zbog nedostatka efikasnog koordinacijskog mehanizma, Evropska komisija nije mogla odrediti koliko će u narednih sedam godina uložiti u obnovu i izgradnju BiH iz programa Pretpristupne pomoći (IPA II). 

Štaviše, BiH prijeti potpuno zaobilaženje kod dobivanja 550 miliona evra iz paketa IPA II. A zbog svađe političara na vlasti u vezi s ovim tehničkim, ali izuzetno važnim pitanjem potrebnim za implementaciju donatorskih sredstava, ceh će, prema svemu sudeći, platiti građani pogođeni poplavama. 

izvor: Avaz

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog