Vijesti

Potpisan memorandum o razumijevanju

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar potpisali su danas u Banjaluci Memorandum o razumijevanju u oblasti zdravlja, kojim se, između ostalog, predviđa i prihvat pacijenata koji se prevoze medicinskim helikopterom iz Srpske u zdravstvene ustanove u Srbiju.

Bogdanić je sa Lončarom obišao Centar za radioterapiju u Univerzitetskoj bolnici - Klinički centar Banjaluka i najavio mogućnost korištenja zdravstvenih usluga ustanova iz Republike Srpske za pacijente iz Srbije.

On je izrazio očekivanje da će se u narednom periodu okončati razgovori o prekograničnoj saradnji, na osnovu čega će pacijenti obje republike moći da ostvaruju zdravstvenu zaštitu pod istim uslovima.

Lončar je rekao da je Srbija počela reformu zdravstvenog sistema i da želi da on radi po transparentnom principu.

On je ukazao i na potrebu usavršavanja deficitarnog kadra u oblasti anesteziologije i radiologije, koji nedostaje ne samo u Republici Srpskoj i Srbiji, nego i u cijeloj Evropi.

"Kada ovde iškolujemo takav kadar, on želi da ode, jer dobija mnogo bolje uslove u Evropi, zbog čega moramo da budemo spremni i da bez njih ne ostanemo", rekao je Lončar.

Lončar je podsjetio da u Srbiji postoje liste čekanja za radio-terapiju, zbog čega će se ovim pacijentima omogućiti liječenje u Srpskoj, jer njeni kapaciteti nisu do kraja popunjeni.

"Drugi deo saradnje predstavljaju specijalizacije i edukacija, da bi imali jedinstvenu zdravstvenu politiku", rekao je Lončar, navodeći da će se kontakti između ministarstava nastaviti preko generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog