Vijesti

Ustavni sud BiH: Odluke se ne donose u razumnom roku

SARAJEVO - U sudskoj praksi u BiH značajno je prisutan problem nedonošenja odluka u razumnom roku, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH nakon današnje sjednice Velikog vijeća.

U saopštenju objavljenom na internet stranici Ustavnog suda BiH navodi se da sudovi i upravni organi, iz različitih razloga, često u dovoljnoj mjeri ne vode brigu o standardima prava na pravično suđenje iz Ustava BiH i člana Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. 

"Posljedica toga je i veliki broj apelacija upućenih Ustavnom sudu BiH, a u vezi sa pravom na pravično suđenje, posebno u dijelu koji se odnosi na nedonošenje odluka u razumnom roku", navodi se u saopštenju. 

Odlučujući o dopustivosti i meritumu, Ustavni sud BiH donio je odluke kojima je ustanovljena povreda prava apelanata na pravično suđenje iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u odnosu na donošenje odluke u razumnom roku. 

U predmetima u kojima je Ustavni sud BiH utvrdio da postoji povreda prava apelanata na pravično suđenje, jer sudovi nisu donijeli odluke u razumnom roku, nadležnim sudovima je naloženo da hitno okončaju postupke i o tome obavijeste Sud u roku od tri mjeseca. 

Ustavni sud BiH odbacio je jedan broj apelacija zbog proteka roka za podnošenje apelacije, preuranjenosti apelacije ili zbog toga što apelanti nisu koristili sve raspoložive pravne lijekove u prethodnom postupku. 

Sud je donio i jedan broj odluka o dopustivosti kojima su odbačene kao nedopustive apelacije koje su, prima facie, bile očigledno neosnovane. 
Zahtjevi apelanata, kako je Sud utvrdio, nisu bili opravdani, odnosno činjenice koje su predočili ni na koji način nisu mogli opravdati tvrdnje da postoji kršenje njihovih prava zaštićenih Ustavom ili da snose posljedice zbog toga. 

Sve odluke usvojene na sjednici biće dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene na veb stranici Ustavnog suda BiH. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog