Vijesti

Ročište u predmetu Lijanovići i ostali: Ljepše je u zatvoru, nego u Hrvatskoj

U Sudu BiH juče je održano ročište nakon zahtjeva Tužilaštva da se Jerku Ivankoviću Lijanoviću, federalnom zamjeniku premijera i ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, njegovoj braći Slavku i Jozi, ministru trgovine FBiH Miloradu Bahilju i Mirku Galiću, bivšem knjigovođi u firmi MIMO d.o.o. Mostar, produži pritvor na dva mjeseca.

Oni su već mjesec u pritvoru, nakon što su uhapšeni u akciji Meso i optuženi da su počinili organizovani kriminal u vezi sa neplaćanjem poreza, pranjem novca i krivotvorenjem ili uništenjem poslovnih knjiga.

Dokazi u hladnjačama?

Osumnjičeni su zadržani u pritvoru, a kako je istakla sutkinja Jasmina Kosović, odluka o produženju pritvora biće poznata danas ili sutra. Ova odluka je donesena nakon pritužbi advokata odbrane da je tužilacIsmet Šuškić ''zaboravio'' dostaviti dokaze odbrani, odnosno dokumentaciju koja čini optužnicu.

Šuškić je priznao propust, ali i dodao da je osumnjičenima već dobro poznato za šta se terete, jer su saslušani u SIPA, gdje im je sve detaljno prezentovano. Naveo je da postoje dokazi do kojih su došli SIPA i UIOBiH. Kako je naglasio, postoje i dokazi u vidu ugovora koje su osumnjičeni zaključivali sa saosumnjičenima. Tužilac tvrdi da su osumnjičeni otvarali nove firme, te prebacivali radnike i upravu preduzeća iz jedne u drugu. Na taj način su izbjegavali plaćati porez državi i tako je oštetili za 11,6 miliona KM. Šuškić je kazao da je za mjesec saslušano 15 svjedoka, a da će u naredna dva mjeseca biti saslušano još 100. Pored toga, izuzeti su mobilni telefoni, laptopi i sve je dostavljeno SIPA na dalje postupanje.

- Istražuje se i šta je sa poticajima koje je ministar Jerko Ivanković Lijanović, organizator ove kriminalne grupe, umjesto u poljoprivredu, preusmjeravao u svoju Narodnu stranku Radom za boljitak, rekao je Šuškić, dodavši da postoje sumnje da je neka dokumentacija skrivana u hladnjačama i na drugim neobičnim mjestima.

Naveo je i da postoji opasnost da osumnjičeni, ukoliko se nađu na slobodi, pobjegnu, naročito u susjednu Hrvatsku, jer svi imaju pasoše. Na ovo je burno reagovao federalni ministar Milorad Bahilj, koji je kazao da je on Srbin i da ne zna gdje mu je pasoš, a kamoli dokumentacija.

- Rekao sam SIPA da je dokumentacija uništena u februaru 2012, kada je pao veliki snijeg. Što se tiče bijega u Hrvatsku, ja sam ovdje jedini Srbin. Ljepše mi je u zatvoru, nego u Hrvatskoj, rekao je Bahilj.

Jerko Lijanović, čije su ročište pratili sin i ćerka, kazao je da je proces protiv njega i njegove braće pokrenut još 2005, s ciljem da se politički unište Lijanovići i NSRB. Iako je Kosović upozorila na to da se njegov iskaz ne smije vezati za politiku, federalni zamjenik premijera je kazao da je hapšenje vezano za izbornu kampanju i borbu za vlast na političkom tržištu.

Ništa u zajam

Vasvija Vidović, branitelj zamjenika premijera, kazala je novinarima da nije zabilježen slučaj u Sudu BiH u kojem nisu dostavljeni izvještaji kao dokazi protiv osumnjičenih.

- Čudno je i to da su tek nakon hapšenja počela ispitivanja svjedoka, kazala je.

Odbrana Joze i Slave Ivankovića, te Bahilja ponudila je Tužilaštvu kauciju kako bi bili pušteni na slobodu. Odbrana braće ponudila je 300.000 KM u nekretninama, a Bahilja 200.000 KM. No, tužitelj nije prihvatio ove iznose, dodavši da je imovina Lijanovića pod hipotekom i da oni nemaju šta dati u zajam.

- Hypo banka se javila i tužila Lijanoviće, a sve su nekretnine pod hipotekom, kazao je Šuškić.

izvor: Oslobođenje

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog