Svijet

Siromašna djeca koja sve rade kako treba, ne prolaze bolje od bogate djece koja sve rade krivo

Amerika je zemlja mogućnosti, no samo za neke više od drugih, piše The Washington Post.

To je zato što, u velikom dijelu, nejednakost počinje u jaslicama. Bogati roditelji mogu priuštiti da potroše više vremena i novca na svoju djecu, a taj je jaz samo narastao u posljednjih nekoliko decenija. 

Ekonomisti Greg Duncan i Richard Murnane izračunali su da su između 1972. i 2006. roditelji s visokim prihodima povećali trošenje svojih prihoda na "aktivnosti koje obogaćuju" njihovu djecu za 151 odsto  u uslovima prilagođavanja inflaciji, u poređenju sa 57 odsto roditelja sa niskim primanjima.

Ali, naravno, to nije samo pitanje dolara i centi. To je takođe stvar slova i riječi. 

Bogati roditelji sa svojom djecom sedmično u prosjeku razgovaraju tri sata više nego siromašni roditelji, što je presudno tokom djetetovog formiranja u ranim godinama. 

To je razlog zašto, kako je objasnio Sean Reardon, profesor sa Stanforda, "bogati studenti sve više ulaze u vrtiće puno bolje pripremljeni za uspjeh u školi od učenika srednje klase".

Radi se o obrazovnoj trci koja ostavlja mnogo djece daleko, daleko iza. To je deprimirajuće, ali ni približno toliko kao ovo:

Čak i siromašni klinci koji čine sve ispravno ne prolaze puno bolje od bogatih klinaca koji rade sve pogrešno. Prednosti i nedostaci, drugim riječima, imaju tendenciju da se nastave. 


To se može vidjeti iz tabele predstavljene na godišnjoj konferenciji Federal Reserve Bank u Bostonu.

Bogati učenici koji napuste školu ostaju na vrhu jednako koliko i siromašni studenti ostaju na dnu, a što je 14 nasuprot 16 odsto. Ne samo to, oni koji se trude završavaju na dnu društvene ljestvice jednako kao i oni koji su beskorisni. I to je meritokracija.

O čemu je riječ? Radi se, naime, o nevidljivim barijerama. 

Bogata djeca koja mogu da se zaposle u porodičnoj firmi - a što je u Kanadi 70% sinova oni koji su dio elite od 1% - ili koji nasljeđuju porodično bogatstvo ne trebaju diplomu da bi napredovali. 

To je ekstreman primjer onoga što ekonomisti nazivaju "koncentracija prilika". U ovo spada sve, od prijema na fakultete do neplaćenih pripravničkih pozicija koje bogatim roditeljima daje priliku da igru okrenu u korist svoje djece.

U svakom slučaju, djeca iz porodica sa niskim primanjima bi svejedno prošla loše. To je dijelom i stoga jer su na meti kredita za školovanje koji ih opterećuju sa dugovanjima bez nekih velikih šansi za budućnost. Čak i ako steknu diplomu iz dobre škole, i dalje žive u siromašnim četvrtima, barem kada je riječ o crnačkim porodicama, a što ih čini izolovanim od dobrih prilika.

Iako nije sasvim u pitanju pismo-ja dobijam, glava-ti gubiš, gdje bogata djeca imaju bolje obrazovanje i opet bolje prolaze čak i ako to nemaju, ali je vrlo blizu toga. A ako se ovo nastavi, to će biti sve što se tiče američkog sna. 

izvor: Oslobođenje

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog