Svijet

Srbija, Hrvatska i Slovenija zajedno na tenderima za lijekove

Ministri zdravlja Srbije, Hrvatske i Slovenije postigli su dogovor da se za nabavku lijekova i medicinske opreme ubuduće zajednički pojavljuju na tenderima, rekao je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

On je naveo da bi se potražnjom veće količine robe smanjila cijena i izbjegli posrednici, koji su do sada bili izvor korupcije. 

Lončar je rekao da su ministri dogovorili usaglašavanje sistema zdravstvene zaštite iz više razloga, a jedan od njih je zajedničko pojavljivanje na tenderima. 

"Time ne bismo dali priliku onima koji uzimaju na manje da idu sa većom cenom. To je do sada bio veliki izvor korupcije. Ovako bismo ukrupnili tržište i dobili velike uštede u budžetu, što je povoljno za sve tri zemlje", rekao je Lončar za beogradski dnevnik "Danas". 

On je najavio da će uskoro krenuti i pilot-projekti za nabavku lijekova da bi se vidjelo koliko će te tri države uštedjeti. 

Lončar je rekao da je dogovoreno i usaglašavanje mnogih programa, prije svega u oblasti transplantacije i najavio da će tu oblast, ali i mnoge druge, biti osnovane radne grupe. 

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog