Vijesti

Mjesec borbe protiv bolesti ovisnosti: U Banjaluci registrovana 222 liječena ovisnika

Najveći procenat ovisnika (33,7 %) je u životnoj dobi od 30 do 34 godine.

Na području grada Banjaluka zaključno sa 30. junom ove godine, registrovana su 222 liječena zavisnika – 199 muškaraca i 23 žene, navodi se u informaciji o stanju bolesti zavisnosti na području Banjaluke koju je je nedavno usvojila Skupština grada.

To je za tri zavisnika više nego što ih je registrovano u 2013. godini. Prema podacima nadležnih zdravstvenih ustanova i nevladinih organizacija, kod liječenih zavisnika dominira opijatski tip zavisnosti, odnosno 186 osoba ima zavisnost od heroina. Najveći procenat zavisnika (33,7 %) je u životnoj dobi od 30 do 34 godine.

Nadležni upozoravaju da veliku opasnost predstavlja rasprostranjeno mišljenje među mladima da konzumiranje „lakih“ opojnih droga nije ništa strašno, a zapravo predstavlja početak zavisnosti i put prema teškim opojnim drogama i velikim zdravstvenim i životnim problemima. Takođe, većina djece i roditelja nije detaljno upoznata sa svim opasnostima koje nosi konzumiranje alkohola i opojnih droga i potrebno je sa njima konstantno raditi na učenju o štetnosti konzumiranja  droga, kao i na prepoznavanju onoga ko koristi te droge.

Inače, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske 2010. godine je uspostavljen registar liječenih zavisnika, na osnovu  podataka Klinike za psihijatriju UB KC Banjaluka, Doma zdravlja Banjaluka i udruženja građana „Viktorija“.

Da bi se dobio realan broj zavisnika, po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, uzima se u obzir broj stanovnika i gore pomenuti broj liječenih zavisnika se množi sa pet ili čak sedam, što ukazuje na neophodnost sistematskog pristupa problemu zavisnosti.

Dostupnost droge

Podsjetimo da je prema istraživanju koje je sprovela Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti “Vita” iz Novog Sada i to 2012. godine oko oko 46 odsto mladih u BiH bilo ponuđeno nekom vrstom droge,. U komparativnom istraživanju pod nazivom “Dostupnost droge u regionu i informisanost i stavovi mladih o narkomaniji”, učestvovalo je 1.893 mladih od 15 do 30 godina iz Srbije, BiH i Crne Gore.

Prema ovom istraživanju dostupnost droge je jedan od vodećih faktora rizika širenja narkomanije, što potvrđuju i podaci da je 61,9 odsto mladih u Crnoj Gori direktno ponuđeno nekom od droga, 55,7 odsto njih u Srbiji i 46 odsto u BiH. Većina mladih u regionu u riziku je da pod uticajem svog neposrednog okruženja proba drogu. Pri tome čak 75,7 odsto mladih u Crnoj Gori poznaje nekoga u svom neposrednom okruženju ko konzumira drogu, 59,9 odsto mladih u Srbiji i njih 57,6 odsto u Bosni i Hercegovini

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Vlada Republike Srpske je u avgustu ove godine usvojila nacrt Strategije nadzora nad opojnim drogama i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u Republici Srpskoj, za period 2014 – 2020. godina, koji će biti upućen Narodnoj skupštini RS na usvajanje.

Strategijom je predviđena obaveza svake lokalne zajednice da donese svoj akcioni plan za borbu protiv narkomanije, kojim će biti definisani ključne srednjoročne mjere za realizaciju ciljeva, aktivnosti za sprovođenje strategije, vremenski period za realizaciju aktivnosti, te utvrđene institucije i indikatori sprovođenja.

Inače, Vlada RS i Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga organizovaće kampanju pod nazivom „Mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti”, koja će trajati od 15. novembra do 15. decembra ove godine, a Grad Banjaluka će se aktivno uključiti u provođenje kampanje.

Šta je narkomanija?

Narkomanija je stanje periodičnog ili hroničnog trovanja, štetnog za pojedinca, kao i za društvo, prouzrokovanog ponavljanim uzimanjem prirodnih ili sintetičkih droga.


Karakteristike narkomanije

- neodoljiva želja za uzimanjem droge i da se droga nabavi po svaku cijenu;

- postojanje tolerancije, usljed dugotrajnog uzimanja droge, sa tendencijom da se doza droge povećava;

- postojanje psihičke ili fizičke, ili i psihičke i fizičke zavisnosti;

- pojava apstinencijalnog sindroma poslije naglog prekida uzimanja droge;

- izmjena ponašanja narkomana, sa svim štetnim posljedicama po njega samog i po njegovu okolinu i društvo.

Izvor: Buka
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog