Region

Crnogorski ministar zdravlja podnio ostavku nakon infekcije beba

Crnogorski ministar zdravlja Miodrag Radunović podnio je ostavku zbog dešavanja u Opštoj bolnici u Bijelom Polju iz koje je, zbog infekcije, u Klinički centar Crne Gore hitno prebačeno pet beba od kojih je jedna preminula.

 
Radunović je rekao da putem Javnog servisa želi da informiše javnost da ga je predsjednik Vlade Milo Đukanovć poslije podne informisao da je prihvatio njegovu ostavku, koju je ponudio juče. 
 
"Svaki čovjek suočava se u životu sa trenucima u kojima izgubi neku bitku. Mi ljekari se, poznato je, u takvim situacijama po prirodi posla nađemo češće nego drugi. Ovo je bila moja najteža bitka. Dobio sam ih hiljade kao hirurg. Ovu nisam mogao dobiti jer sam se kasno u nju uključio kada je već bila izgubljena", naveo je Radunović. 
 
On je naglasio da je ovo jedna od situacija u kojima je gubitnik cijelo društvo, jer nestanak jednog mladog, tek započetog života predstavlja tragediju koja mora biti opomena i pouka za sve. 
 
Radunović ističe da je ovo opomena da neodgovornost i kršenje propisa i pravila dovode do nenadoknadivih gubitaka. 
 
"Bebe, nažalost, umiru i u najrazvijenijim zemljama vrhunske ljekarske prakse i razvijene demokratije. Ali se u takvim društvima ne može desiti da se to dogodi zato što je zakazao dio sistema. I to mora da bude naša pouka - ovo se događa tamo gdje nije stvoren sistem u kojem ovako nešto ne bi bilo moguće. I zato podnosim ostavku", poručio je Radunović. 
 
Prema njegovim riječima, jasno je da ne može biti direktne odgovornosti onoga koga nisu informisali o događajima u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, ali je isto tako jasno da je on objektivno odgovoran jer je na vrhu zdravstvenog lanca čiji je dio zakazao, pa je došlo do takvog stanja u kojem je moguće da ministar zdravlja ne bude informisan o zarazi koja danima bjesni u četvrtom gradu po broju stanovnika. 
 
On je istakao da je najbitnije uočiti greške, sankcionisati sve za koje bude utvrđena odgovornost i ne dozvoliti da se ovo više ikada dogodi. 
 
Ministar zdravlja je pozvao sve medije da stišaju strasti i da ne koriste ovakve tragične događaje da senzacionalističkim pristupom dižu tiraže i gledanost. 
 
Pet beba iz Bijelog Polja prošle sedmice je prebačeno na Institut za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici zbog infekcije koju su dobile nakon rođenja, kako se pretpostavlja, u nehigijenskim uslovima u bjelopoljskoj zdravstvenoj ustanovi. 
 
Sanitarna inspekcija zatvorila je porodilište Opšte bolnice u Bijelom Polju. 
Zbog ovog slučaja smijenjeni su načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva Zvonko Puletić i načelnik Dječijeg odjeljenja odsjeka za neonatologiju Haka Tahirović, kao i glavna sestra ginekološkog odjeljenja. 
 
Direktor bjelopoljske Bolnice Tomislav Jeremić juče je podnio ostavku iz, kako je rekao, moralnih razloga. 
 
Iz Kliničkog centra Crne Gore danas je saopšteno da su tri bebe stabilnog zdravstvenog stanja, dok je jedna u teškom stanju.
 
Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog