Svijet

Gazprom uzvraća udarac

Šef Gasproma Aleksej Miler izjavio je da je zaustavljanje projekta Јužni tok korak ka promjeni modela rada te kompanije na tržištu Evrope.

Miler je poručio da će izgradnjom podvodnoog cjevovoda u Tursku uloga Ukrajine za tranzit ruskog gasa biti svedena na nulu.

Gasprom više neće da radi sa konačnim potrošacima, a zemlje Evropske unije moraće da kupuju gas na granici, rekao je Miler za TV Rosija i precizirao da će se ruski gas prodavati na granici Turske i Grčke.

"Znate, ne možete natjerati nekog da vas voli. Ako potrošač neće da mu se roba doprema kući, onda će očigledno morati da se obuče i ode u prodavnicu, a zimi još i da se obuče toplije. Naravno, može se ponijeti i paket, može i treći energetski paket najvažnije je da on ne ostane prazan", poručio je Miler.

Šef Gasproma je podsjetio da je dio dogovora o novoj maršruti isporuke ruskog gasa po dnu Crnog mora u Turskom namijenjenog evropskom tržištu umjesto stare maršrute Јužnog toka do Bugarske bila odluka predsjednika Rusije i Turske.

On tvrdi da od promjena u projektu Gasprom neće biti na gubitku, prenijeli su ruski mediji.

"Što se tiče novca Gasproma, ništa neće propasti. Investirali s mo oko četiri milijarde evra u gasnotransportnu infrastrukturu na teritoriji Rusije za izgradnju Јužnog koridora za dopremanje gas u Krasnodarski kraj, radi isporuke u kompresorsku stanicu Ruskaja. I sve te investicije će u potpunosti biti iskorišćene za realizaciju projekta pomorskog gasovoda ka Turskoj", objasnio je Miler.

S druge strane, dodao je on, Bugarska će zbog toga što se odustalo od Јužnog toka izgubiti tri milijarde evra investicija, kao i prihod od tranzita 18 milijardi kubnih metara gasa godišnje, jer će gas za Makedoniju i Grčku ići preko Turske.

"Turska je dobila tačno suprotno. Evropska unija, Evropska komisija su jednostavno poklonili Turskoj gasni ventil. I mislim da Turska može da ga iskoristi u bilateralnom dijalogu sa Evropom. A mi smo dobili novog strateškog partnera u gasnom biznisu", primjetio je Miler.

Prema njegovim riječima, izgradnja novog gasovoda iz Rusije u Tursku svešće na nulu ulogu ukrajine kao tranzitne zemlje. Prema podacima Gasproma, Evropu će obezbjediti gasom preko turskog gasovoda i preko Sjevernog toka.

"Obezbjedićemo količine koje su Ukrajini potrebne za njenu unutrašnju potrošnju", dodao je Miler.

On je podsetio da se da se razgovori o ulozi ukrajinskog tranzita za isporuku ruskog gasa u Evropi vode više od 10 godina.

"Pregovori su se, u krajnjem ishodu, vodili mnoge godine... Mi smo, naravno, jednostavno donijeli konačnu odluku o izgradnji alternativnih maršruta: prvo Sjevernog toka, onda Јužnog toka, ali sada, shodno tome, novogo projekta - pomorskog gasovoda preko Crnog mora u pravcu Turske", zaključio je Miler.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog