Vijesti

Mur: Romima treba veća podrška vlasti

Poboljšanje položaja Roma i stvaranje pretpostavki za njihovo puno učešće u društvenom, ekonomskom i političkom životu u zemljama Jugoistočne Evrope, bilo je glavna tema 10. regionalnog sastanka kontakt osoba za pitanja Roma u terenskim misijama OSCE-a u državama Jugoistočne Evrope, koji je danas održan u Sarajevu.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je u saradnji sa Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) bila domaćin ovog sastanka.

Predstavnici OSCE-a i ODIHR-a takođe su se sastali sa romskim aktivistima iz Bosne i Hercegovine kako bi razgovarali o položaju Roma u cijeloj BiH i njihovim najhitnijim potrebama.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Džonatan Mur (Jonathan Moore), istakao je da „iako napori i aktivnosti preduzeti u cilju poboljšanja položaja Roma u BiH zaslužuju pohvalu, posebno u oblasti stambenog zbrinjavanja, još uvijek je potrebno učiniti mnogo. 

"Ne samo da bi institucije vlasti trebalo da osiguraju izdvajanje dovoljnih finansijskih sredstava kako bi povećali mogućnost pristupa Roma stambenom zbrinjavanju, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i zapošljavanju, već je istovremeno potrebno raditi i na povećanju učešća romskih zajednica u procesima odlučivanja“, naveo je Mur.

Romska aktivistica, Aldijana Dedić je rekla da je „diskriminacija koja proizlazi iz nedovoljne volje institucija i nadležnih organa da obezbijede bolji pristup Romima u svim društvenim sferama, za mlade Rome, a naročito mlade Romkinje, dovodi do toga da oni svoju budućnost potraže van BiH."

Viša savjetnica OSCE-a/ODIHR-a za pitanja Roma i Sintija, Mirjam Karoly dodale ja da je otklanjanje ustavnih prepreka u bosanskohercegovačkom kontekstu, od ključnog značaja za potpuno ostvarenje građanskih prava i stvarno učešće Roma. Romi su jedna od najvećih nacionalnih manjina u BiH, a njihova zastupljenost u javnim institucijama i službama je na veoma niskom nivou.“

Bosna i Hercegovina trenutno predsjedava Dekadom inkluzije Roma, inicijativom čiji cilj je otklanjanje diskriminacije prema Romima u Evropi.

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog