Vijesti

Republika Srpska: Za tri mjeseca 35 poginulih

Na putevima Srpske povećan broj nastradalih u saobraćajkama. "Crne" dionice: Rudanka, Klašnice - Nova Topola, Klašnice - Prnjavor i Ivanjska – Lamovita

Na putevima Republike Srpske za prva tri mjeseca ove godine u 29 nesreća poginulo je čak 35 osoba. Ovo je za 13 poginulih više u odnosu na isti period prošle godine, u kojem se dogodila 21 ovakva nesreća.

Za isti period u 83 nesreće teško je povrijeđeno 106 osoba, dok je u istom prošlogodišnjem periodu u 112 nesreća povređeno 130 učesnika u saobraćaju.

Podaci o uvećanju broja poginulih na putevima Srpske alarmirali su i Savjet za bezbednost saobraćaja.

Najčešći uzrok nesreća je neprilagođena brzina, nepropisno odstojanje, vožnja suprotnom stranom kolovoza, nepoštovanje prvenstva prolaza - pojašnjava Jasmin Komić, predsjednik Savjeta.

On je dodao da je neprilagođena brzina uzrok saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom u 55,17 odsto slučajeva, pri čemu se najveći broj desio na području Banjaluke, Doboja i Zvornika.

S druge strane, Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže za "Novosti" da su najopasnija mjesta na putevima u Republici Srpskoj u prva tri mjeseca bili Rudanka kod Doboja, zatim putni pravci Klašnice - Nova Topola, Klašnice - Prnjavor i Ivanjska - Lamovita, i da se u narednom periodu očekuje identifikacija ovakvih mjesta, analiza i utvrđivanje razloga nesreća.

On očekuje i da će Narodna skupština RS kod donošenja predloga Zakona o obaveznom osiguranju podržati predlog Savjeta da se jedan procenat premije obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti usmeri u poseban fond za bezbjednost saobraćaja.

Ova sredstva koristila bi se za realizaciju strategija i programa na predlog Savjeta, dok bi konačno zeleno svjetlo davala Vlada - kaže Radović.

On očekuje i da će poslije formiranja Savjeta ministara BiH na dnevni red doći izmjene i dopune Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja, koje predviđaju uvođenje probne vozačke dozvole i strože kazne za alkohol.

Da bismo prekinuli ovakav loš bilans potrebna nam je i jača policijska prinuda, odnosno više kontrola i prisustva alkohola i brzine - poručio je Radović.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unaprjeđenje bezbjednosti saobraćaja RS kaže za "Novosti" da se samo rigoroznim kaznama i njihovom primjenom, a pogotovo za vožnju u pijanom stanju, prekoračenje brzine i upravljanje neregistrovanim vozilom, mogu zaštititi životi na putevima Srpske.

Oduzimanje automobila

Zakon o prekršaju trebalo bi izmijeniti u pogledu uvođenja odredbe da se vozačima-dužnicima može oduzeti automobil prije nego što napravi desetine ili stotine prekršaja. Problem je što su ovi ljudi izuzetno opasni po bezbjednost saobraćaja, jer tokom njihovog divljanja po drumovima mnogi budu ozbiljno povrijeđeni ili izgube život. Zato zakon mora da bude daleko rigorozniji prema njima, što bi imalo višestruke pozitivne efekte na podizanju nivoa bezbjednosti u saobraćaju - pojašnjava Jaćimović.

Izvor: novosti.rs
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog