Vijesti

Zurof: Apsurd je porediti Srebrenicu sa Holokaustom

Inicijative o rezoluciji o Srebrenici su politički motivisane, kao i odluka da se zločini u tom gradu nazovu genocidom, kaže za našu televiziju Efraim Zurof, direktor centra "Simon Vizental" iz Izraela.

Јedan od najpoznatijih svjetskih lovaca na naciste kaže da je apsurdno porediti Holokaust nad Јevrejima, genocid u Ruandi i zločine u Srebrenici.

U Srebrenici se desila tragedija, ljudi su pobijeni ali to nije bio genocid, kaže za našu televiziju jedan od najpoznatijih lovaca na naciste Efraim Zurof. Osuđuje pokušaje poređenja zločina u Srebrenici sa masovnim ubistvima Јevreja u Drugom svjetskom ratu.

"To je apsurdno poređenje. Volio bih da su nacisti sklonili jevrejske žene i djecu prije svog krvavog pohoda, prije nego što su pobili muškarce u Aušvicu, Treblinki i mnogim drugim mjestima" - rekao je Zurof.

On nema dilemu o stvarnim motivima inicijatora rezolucija o Srebrenici, i u Njujojrku, i u Briselu i u Sarajevu.

"Kratko i jasno – politika. Iz političkih razloga Evropska unija želi da stavi etiketu na tragediju u Srebrenici i da je nazove genocidom. To i rade, iako ono što se tamo desilo ne ispunjava kriterijume da bi se nazvalo genocidom, ne odgovara definiciji genocida" - izričit je Zurof.

Kukasti krst na utakmici u Splitu i gaženje izraelske zastave u Tuzli ne iznenađuje previše prvog čovjeka centra koji se bavi lovom na nacističke zločince. Podsjeća, da je sličnih ispada bilo nedavno i u drugim zemljama.

"Na Balkanu je fašizam, očigledno veoma duboko ukorijenjen, kao i u Istočnoj Evropi. Јasno je da on nije pobijeđen, a to ne bi smjelo da bude tako" - upozorava on.

Centar "Simon Vizental" nedavno je zatražio od hrvatske vlade da ukine penzije ustaškim ratnim zločincima koji uživaju to pravo, zahvaljujući zakonu koji je Hrvatska donijela 1993. godine. Zurof kaže da još nije dobio odgovor od hrvatskog premijera.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog