Vijesti

Oland održao hitan sastanak sa francuskim Savjetom za bezbjednost povodom američkog špijuniranja

Predsjednik Francuske Fransoa Oland rekao je da je američko špijuniranje neprihvatljivo, pošto je "Vikiliks" objavio dokumenta koja pokazuju da su SAD prisluškivale francuskog predsjednika Fransoa Olanda i njegova dva prethodnika. Američki amabasador pozvan da odgovori na navode "Vikiliksa".

"Francuska neće tolerisati poteze koje ugrožavaju njenu bezbednost i zaštitu njenih interesa", navodi se u saopštenju iz Olandovog kabineta, prenosi Rojters.

Američke vlasti su se obavezale i te obaveze moraju striktno da se poštuju, navedeno je u saopštenju, povodom obećanja SAD s kraja 2013. da neće špijunirati francuske lidere, prenosi Tanjug.

Oland je održao hitan sastanak sa Savjetom za bezbjednost Francuske povodom izvještaja Vikiliksa o tome da je SAD špijunirala tri francuska predsjednika.

Uoči hitnog sastanka, portparol francuske vlade Stefan Le Fol rekao je da je "teško prihvatiti da među saveznicima može da bude takve vrste aktivnosti, posebno prisluškivanja predsjednika Republike".

"Kada se borimo protiv terorizma teško da neko može da zamisli ili razumije šta bi moglo da motiviše saveznika da špijunira svoje saveznike", rekao je Le Fol.

Ističe da to nije nešto što bi trebalo da izazove svjetsku krizu.

"Imamo dovoljno teških kriza danas u svijetu", dodao je potparol francuske vlade.

U međuvremenu, šef francuske diplomatije Loran Fabijus pozvao je američkog ambasadora da objasni navode Vikiliksa.

Vikiliks je otkrio, a francuska štampa prenijela, da su američke bezbjednosne službe špijunirale Širaka, Sarkozija i sadašnjeg predsjednika Olanda, tako što su prisluškivali njihove telefonske razgovore i presretali njihovu elektronsku prepisku.

Izvor: RTS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog