Vijesti

Danas glasa Katalonija

U Kataloniji se održavaju regionalni parlamentarni izbori koji se praktično doživljavaju kao referendum o otcjepljenju ovog regiona od Španije – ukoliko se birači većinski opredijele za stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije.

Prema najnovijim anketama, očekuje se da će separatističke stranke osvojiti većinu od ukupno 135 mjesta u parlamentu, preneo je Tanjug.

Separatisti već najavljuju da će proglasiti jednostranu nezavisnost za 18 mesjeci, ali istraživanja pokazuju da izgledi da Katalonija zaista i postane nezavisna ostaju u domenu teorije.

Podijeljenost Katalonaca po pitanju nezavisnosti uoči izbora sugeriše da, uprkos javnim izjavama katalonskih političara, građani vjeruju da je cilj separatističkog pokreta zapravo pragmatično nastojanje da se izbore ustupke od centralne vlade u Madridu.

Prema posljednjim anketama, borci za nezavisnost, mogli bi da osvoje tijesnu većinu i u tom slučaju, kako su najavili, Katalonija bi jednostrano proglasila nezavisnost u roku od 18 mjeseci.

Za nezavisnost se zalažu dve koalicije – “Zajedno za da”, na čijem čelu je aktuelni predsednik Katalonije Artur Mas, i koalicija radikalne levice “Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP)”, koja zagovara otcepljenje od EU i Trojke, a koja bi, po procenama posmatrača, mogla da bude “jezičak na vagi” u budućoj preraspodeli snaga.

S druge strane, koalicija “Katalonija, da mi možemo”, koju čine ljevičarski Podemos i katalonska Zelena socijalistička partija, zagovaraju federalnu Španiju i održavanje referenduma kako bi se riješilo nacionalno pitanje u Kataloniji.

Partijama koje se zalažu za nezavisnost Katalonije potrebno je 68 od ukupno 135 mjesta u parlamentu da bi mogli da nastave da se bore za ostvarenje svog cilja, prenosi Rojters.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije, a zvanično je priznata kao istorijska nacija u Katalonskom autonomnom statutu usvojenom 1979. godine u skladu sa španskim Ustavom iz 1978. godine.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog