Svijet

Finska će 2016. početi svakom građanu da daje 800 evra mjesečno

Finska vlada trenutno razrađuje plan za uvođenje osnovnog nacinalnog prihoda. Konačni plan neće biti predstavljen do novembra 2016. godine, no bude li sve išlo prema planovima, ukinuće se sva postojeća socijalna primanja, a umjesto njih svaki će finski državljanin mjesečno primati po 800 evra.

Anketa je pokazala kako javnost podržava ovaj prijedlog, premijer Јuha Sipila podržao je ideju, kao i većina glavnih političkih stranaka u zemlji, piše Independent.

"Za mene uvođenje osnovnog prihoda znači pojednostavljenje sistema socijalne sigurnosti", rekao je Sipila.

Iako možda zvuči nelogično, ovaj potez trebao bi smanjiti nezaposlenost. Stopa nezaposlenosti u Finskoj je u maju porasla na 11,8 posto (u oktobru se spustila na 8,7 posto), a osnovni prihod trebao bi omogućiti ljudima da prihvate manje plaćane poslove.

Glavni nedostatak plana je trošak

Prethodni eksperimenti pokazali su da univerzalni prihod može imati pozitivan učinak. Glavni je nedostatak, logično, trošak ovakvog poteza.

Blumberg je izračunao da bi davanje 800 eura mjesečno 5,4 miliona stanovnika značilo trošak od 52,2 milijarde evra godišnje.

Osim navedenog, postoji i opasnost da bi jedan dio javnosti ovim potezom bio na gubitku. Naprimjer, oni koji primaju invalidsku penziju mogli bi imati manje prihode, budući da plan poziva na ukidanje postojećih benefita. S obzirom da bi prihod ostvarivali samo punoljetni Finci, lošije bi prošli i samohrani roditelji.

Naposljetku, postavlja se pitanje je li pravedno svima davati jednaku količinu novca. Finski ustav insistira na tome da svi građani moraju biti jednaki, a zasad odgovora na pitanje hoće li ovakav sistem svoriti više ili manje jednako društvo još uvijek nema.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog