Zanimljivosti

Kao iz bajke: 10 fascinantnih mjesta u Srbiji (FOTO)

Konačno smo pronašli dokaz da bajke postoje! Ne vjerujete nam? Razlog više da pogledate fotografije bajkovitih mjesta u Srbiji koje smo za vas pripremili. Uživajte!

Od fascinantnih čuda prirode, prelijepih jezera, preko uzbudljivih planina i vrijednih srednjovjekovnih manastira, do čudesnih parkova i jedinstvenih klisura… U Srbiji postoje mnoga mjesta koja izgledaju “kao da su uzeta iz najljepših bajki”. Ovo su samo neka od njih!

1. Topčiderski park, pluća Beograda

Topčiderski park, najstariji u Beogradu, smješten je na bujnom Topčiderskom brdu u čije se zelenilo utapa i Topčiderska rijeka. U ovom bajkovitom pejzažu je srpski knez Miloš Obrenović sagradio sebi konak (Milošev konak) koji je kasnije postao Dvor Kneževine Srbije, a danas dio Istorijskog muzeja Srbije.


Topčider je ostao omiljeno izletište Beograđana zbog svoje predivne prirode, istorijskog značenja i restorana nacionalne kuhinje.

2. Đerdap, magičan spoj prirode i kulture

Na preko 63.000 hektara biljnog i životinjskog bogastva neprocjenjive vrijednosti i ljepote, prostire se Nacionalni park Đerdap, poznat i kao Gvozdena kapija Dunava. Na desnoj obali ove rijeke, od Golubačke tvrđave do antičkog utvrđenja Diana, kriju se klisure, kanjoni, riječne kotline i preko 1000 pećina nesvakidašnje ljepote koja zadivljuje i plijeni.


Ljepota i sva prirodna, životinjska i kulturna bogastva Đerdapske klisure se ne mogu u potpunosti opisati, zato je najbolje da se sami uvjerite u magične spojeve ovog dunavskog dragulja i da se prepustite uživanju u najljepšoj i najvećoj evropskoj klisuri.

3. Vodopad Prskalo, skriveni dragulj Resave

Ukoliko ste imali priliku da posjetite resavski kraj, ljubazni domaćini iz Despotovca i okolnih mjesta su vas vjerovatno poveli u obilazak vodapada Buk, Resavske pećine i manastira Manasije. I sigurni smo da ste uživali. Ipak, mnogi pri razgledanju ovog područja zaobilaze skriveni dragulj i jednu od najneobičnijih prirodnih pojava na Kučaju – vodopad Prskalo.


Zato kada sljedeći put budete uživali u resavskim čarolijama, ne zaboravite da u vaš plan putovanja uvrstite i ovaj fenomen prirode. Čarolija vode i krečnjaka, mir, spokoj i bujno zelenilo prirode vas čekaju!

4. Uvac, remek-delo prirode

Spoj nestvarnih meandara koje je priroda isklesala na najčudotvorniji način i najljepših boja kristalno čiste vode jezera Uvac, brzo će vas uvesti u čaroliju koju ovaj specijalni rezervat nesebično nudi. Zaboravite na probleme, oslušnite zvuke prirode i prepustite se čarima netaknutog prirodnog bogatstva…


Prelijepom kanjonu rijeke posebnu draž daju uklješteni meandri Uvca. To su prirodne vijuge koje rijeka pravi godinama probijajući krečnjačke stijene. Meandri rijeke Uvac nalikuju lavirintu i na nekim mjestima prave skretanja pod uglom od 270 stepeni. Djeluju nestvarno kao i sva djela strpljivih neimara od kojih je sama priroda ponajbolji.

5. Ovčarsko – Kablarska klisura, srpska Sveta gora

Zahvaljujući čudesnom toku neukrotive Zapadne Morave, gustom zelenilu koje krasi planine Ovčar i Kablar, ljekovitim izvorima, ali i manastirima razbacinim po obroncima netaknute prirode, Ovčarsko – Kablarska klisura jedan je od najljepših predjela Srbije, čija raskošna priroda plijeni a duhovnost smiruje.


Ipak, da bi osjetili adrenalin koji struji venama, svjež vazduh koji daje snagu i uzbuđenje koje pogled na jednu od najslikovitijih klisura pruža, morate posjetiti ovaj kraj Srbije. Još jedan razlog za to su i srednjovjekoveni manastiri koji se kriju na obroncima strmih planinskih masiva.

6. Krupajsko vrelo, ekološka oaza Homolja

U istočnoj Srbiji, u podnožju planine Beljanice, nalaze se dragulji prirode kakvi se na prvu pomisao mogu naći samo u bajkama. Iako je i sam homoljski kraj poznat kao velika ekološka oaza, Krupajsko vrelo se i dalje smatra jedinstvenom pojavom.


Spomenik prirode “Krupajsko vrelo”, ustanovljen uredbom Vlade Republike Srbije, a na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine, za zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja i predstavlja jedan od najjačih kraških izvora u Srbiji i po morfologiji svog izvorišta, hidrološkim funkcijama i pratećim prirodnim obilježjima pripada grupi najreprezentativnijih gravitacionih vrela.

7. Rijeka Drina, divlja smaragdna ljepotica

Vijekovima linija sudara Istoka i Zapada, neobično zelena, bistra, krivudava i snažna rijeka Drina danas na svojim talasima nosi najveselije karavane regata kroz uzbudljivu prirodu, zbog čega je postala omiljena destinacija boema i avanturista.


Uvijek uzbudljiva Drina rađa se spajanjem hladnih i brzih planinskih rijeka Tare i Pive kod Šćepan Polja, u Crnoj Gori. Odatle je svom snagom probila sebi put ka Bosni i Hercegovini, a kasabama koje su nicale na njenim obalama dala posebnu istorijsku vrijednost.

8. Manastir Manasija, biser srpske srednjovjekovne kulture

Među zelenim brdima živopisne resavske klisure, opasan veličanstvenim odbrambenim kulama srednjovekovne tvrđave, nalazi se manastir čije utvrđenje spada u vrhunska ostvarenja srpske arhitekture, a freske u red najvećih dometa srpskog slikarstva srednjeg vijeka – Manasija.


Za više od 600 godina postojanja manastir je rušen i pustošen mnogo puta. Obimnija restauracija urađena je 1956. godine, a obnova traje i danas. Manasija je u vlasništvu Republike Srbije i proglašena je Spomenikom kulture od izuzetnog značaja.

9. Lazarev kanjon, najdublji kanjon Istočne Srbije

Kanjon Lazareve rijeke, poznatiji kao Lazarev kanjon, je najimpozantniji kanjon u Istočnoj Srbiji. Svojim zadivljujućim, moćnim izgledom on osvaja svakog ko kroči u njega. Samo ga pogledajte! Kako bi iko uspio da ne bude očaran pred ovakvim prizorom?


Zbog svoje jedinstvene i neosporne ljepote, bogate flore i faune i speleoloških dragulja, cijeli Lazarev kanjon nalazi se pod zaštitom države.

10. Subotica

Kulturni centar Vojvodine i jedan od najlepših gradova u Srbiji, Subotica je u 16. vijeku bila i prestonica jednog gotovo bajkovitog carstva.


Ovo je dom za oko 150.000 stanovnika, a sva ta raznolikost Suboticu je pretvorila u pravi muzej kultura i vjeroispovesti – ovde se nalazi jedna od tri aktivne sinagoge u Srbiji, protestantska crkva, mnogobrojni rimokatolički i pravoslavni vjerski objekti, kao i novoizgrađena džamija.

Izvor: Serbia.com
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog