Da li znate?

Istraživanja pokazala: Povećan broj radnika u izbornoj 2016. godini

Danas su u Banjaluci prezentovani rezultati analize zapošljavanja lokalne administracije prije i nakon lokalnih izbora u Republici Srpskoj.

Portal Frontal je u prethodnom periodu objavljivao analizu zapošljavanja u javnoj upravi, ustanovama i preduzećima Republike Srpske, koju je sproveo centar za edukaciju Pro Educa.

Istraživanje je sprovedeno u 57 opština, 7 gradova i 132 javna preduzeća u Republici Srpskoj, a obuhvatalo je 2015. godinu i izbornu 2016. godinu. Podatke je dostavilo 29 opština, 4 grada, Distrikt Brčko i 40 javnih preduzeća.


"Od ukupnog broja upitnika koje smo poslali odgovorilo nam je 38% javnih institucija, što nam govori da mi i dalje imamo problem sa transparentnošću njihovog rada i da to izaziva sumnju u regularnost samog procesa zapošljavanja u ovim institucijama", izjavio je Srđan Puhalo.

Rezultati istraživanja su pokazala da je proces zapošljavanja lokalne administracije netransparentan, posebno u javnim preduzećim. To i ne čudi, s obzirom da Zakon o radu i Zakon o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nazaposlenosti ne propisuju obavezu da poslodavac objavljuje javne konkurse za popunu upražnjenih radnih mjesta pa je tako i upitan tačan broj zaposlenih.

Politika izbornog zapošljavanja vidljiva je i u opštinama i gradovima, gdje se čak u pojedinim opštinama zapošljavalo i bez objavljenih konkursa. Analiza je pokazala i da je u toku izborne godine povećan broj potpisanih ugovora o pripravničkom stažu. Tako je npr. u opštini Gacko u izbornoj 2016. godini u avgustu, septembru i oktobru zaposleno ukupno 44 pripravnika.

U opštinama i gradovima je u prvoj polovini izborne 2016. godine bilo zaposleno 977 lica, da bi taj broj porastao na 1087.

U toku istraživanja veliki broj gradova, opština i javnih preduzeća nisu učestvovali u istraživanju, odnosno nisu dostavili tražene informacije i podatke, i pored pozivanja na Zakon o slobodi pristupa informacijama.

Rezultati istraživanja jasno pokazuju da je broj zaposlenih povećan u izbornoj 2016. godini u odnosu na 2015., bez obzira na apel Vlade RS da se smanji broj zaposlenih u javnom sektoru

Više o istraživanju možete pročitati OVDJE

 

 

Frontal

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog