Društvo

Београд: ''Видовдански дани дијаспоре 2009''

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске, Милорад Додик, обратиће се данас у Београду учесницима традиционалне манифестације "Видовдански дани дијаспоре 2009".


Протоколом је предвиђено да се премијер Српске у 11.00 часова обрати учесницима "Видовданских дана дијаспоре" у "Сава центру", гдје се ова манифестација одржава, саопштено је из Бироа Владе РС за односе с јавношћу.

У Београду ће данас бити одржан скуп под називом "Видовдански дани дијаспоре и Срба у региону 2009", на коме ће бити разматрана Платформа за израду националне стратегије развоја односа матице и дијаспоре и Срба у региону.

Ово је највећа годишња манифестација у организацији Министарства за дијаспору Владе Србије, а првим Законом о дијаспори и Србима у региону, који је утврдила Влада, предвиђено је да убудуће буде обиљежавана као Дан дијаспоре.

Национална стратегија - званичан документ Владе Србије, која ће проистећи из првог Закона о дијаспори и Србима у региону, треба да одреди улогу државе према дијаспори и Србима у региону, као и улогу дијаспоре и Срба у региону према Србији.

У оквиру овог скупа биће разматране теме - његовање српског културног, етничког, језичког и вјерског идентитета, побољшање положаја и ефикасно рјешавање статусних питања дијаспоре, као и унапређење економске сарадње матице и дијаспоре.

Свечаном отварању у Сава центру, осим премијера Српске, присуствоваће и највиши државни функционери, представници удружења и угледни појединци из области науке, спорта и културе из дијаспоре са свих пет континената и истакнути привредници.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog