Vijesti

Četiri godine Frontala - Nešto falililili

Dragi slučajni prolaznici, partneri i prijatelji u borbi za zdrav razum,

Za četvrti rođendan ispraćamo važnog člana redakcije kojem je danas prvi radni dan u zgradi Vlade Republike Srpske. Oprostio se propisno, pomalo pokajnički, umjereno s entuzijazmom zbog novih impulsa koje su pred njim. Nećemo se dugo pitati „što te nema“ jer smo ponosni što naši kadrovi mogu u još većoj mjeri da doprinesu društvu.

Na četvrti rođendan premijerno predstaljamo i jednog novog člana – damu, jako važnu za našu misiju ove šahovski osjetljive i dugotrajne bitke za prave informacije i zdraviji javni dijalog.

I na ovaj dan ćemo se zajedno sa svim ljudima dobrih namjera i beskrajnog, nerijetko naivnog entuzijazma radovati najavama velikih, nerijetko mega(lomanskih) projekata u kojim učestvuju preduzeća u našoj Republici  Srpskoj, ali i brojati dane i budžete, kako bismo držali odgovornim one koji i dalje svakom dobrom, pa makar i nerealnom idejom mogu razgoriti naše nade da nam može biti bolje, pa čak i odlično.

Na tom putu ipak nećemo izgubiti razum, okrenuti glavu od onog što nas drži „na zemlji“ i prestati da pravimo priče i „čačkamo“ po cijelom jednom svijetu besmisla, nesposobnosti, inertnosti i gluposti koje prečesto zasjene optimizam.

Nećemo izgubiti razum i zato što negdje jako blizu nas neminovno postoje mnogo bolji primjeri življenja i vladanja i ponovo ćemo se radovati jer vjerujemo da smo negdje blizu pravog puta i da nam treba još samo malo kako bismo na njega dospjeli.

Pratićemo svu dnevnu politiku koja je uzrok nestabilnog pritiska Republike Srpske i velikog broja njenih građana i neumorno tražiti i stavljati u fokus svaki impuls politike koja je strateška, dugoročna i ideološka više nego uskointeresna.

Bavićemo se sportom i kulturom (i ovdje čitaj prazno)

Zahvaljujući političkim raspravama na tviteru i tviterizaciji otvorili smo do sada mnoge frontove slobodne komunikacije jer vjerujemo u dijalog. Bićemo otvoreni za drugačija mišljenja, ubjeđenja i vrijednosti.

I nećemo odustati od promocije onog što mi smatramo vrijednim i važnim!


A sad ozbiljno na 1. april

Naš portal već pune 4 godine popunjava prazne dijelove mozaika u medijskom prostoru Srpske. Pa tako i danas. (Svaki naš sadržaj koji ćemo postaviti na portal ispuniće prazna mjesta i dobićemo sliku koju vam poklanjamo za naš rođendan.)    

Frontal je pionirski korak organizovanja internet zajednice na prostorima Republike Srpske u cilju stvaranja fronta slobodnog mišljenja, nedirigovanih ili uvrnutih informacija i projekata koji će ovaj prostor učiniti pogodinijim za evoluciju demokratije.

Tog već davnog 1. aprila 2009. godine na našem dijelu svemogućeg interneta posjetioci su mogli pročitati prve blogove javnih ličnosti, narodnih poslanika, ali i „običnog čovjeka“. Ovaj „običan“ je naš fokus rada. Opet, na interenetu kroz komentare „obilčni“ je rekao prvim blogerima u Srpskoj šta misli o njihovim stavovima. To je ponekad prevazilazilo norme civilizovanog ponašanja, pa su administratori nerijetko imali pune ruke posla. Imali su posla još neki, sjetićete se, ali nećemo na rođendan o ružnim stvarima.

Iz Vaših stavova smo crpili teme. Vaši stavovi su nas opredijelili za neke akcije, od kojih je Frontalov brojač jedna od najefektnijih. Reakcija iz samog vrha vlasti koju smo putem brojača držali za riječ je dovoljna da kažemo da smo ostvarili cilj.
Frontal i kada ga ne bude će oslikavati duh jednog vremena. Kada se bude snimao film „Bilo jednom u Republici Srpskoj“ scenaristi će biti dovoljno samo da ukuca www.frontal.ba i moći će naći solidan materijal. Srđan Puhalo se između ostalog  potrudio da napiše i rječnik pojmova i stručnih izraza u tu svrhu.

U protekle četiri godine broj korisnika inteneta u RS je dramatično narastao. Jedan od bitnijh razloga  su naravno, društvene mreže. Te „mreže“ su u mnogim nerazvijenim zemljama, kao što je i BiH, omogućile određene promjene. Kada neko pomene tu riječ, odmah se pomisli na promjene političkog rukovodstva, a te promjene najviše priželjkuju oni koji bi ih zamjenili u njihovim foteljama. I to je sudeći po njihovom prisustvu na društvenim mrežama jedina promjena koju su spremni da učine što i nije ništa novo.

Zbog interkacije koja omogućava da o svojim stavovima razmjenjujete mišljenja sa drugim, možda vama bitnim, Frontal je pokrenuo akciju #TviterizacijaRS . Broj novih tviteraša i njihova komunikacija sve češće se pojavljuje u klasičnim medijima što je bilo nezamislivo kada smo počeli sa Tviterizacijom. Aktivnosti na ovoj mreži su predmet i političkih rasprava i utiču na te procese.

Ako možete svojim stavom doprinijeti da se na ovim prostorima živi bolje, ako je Vaša priča vodilja drugim da Vas slijede na putu uspjeha, ako imate kritiku bilo koje sfere društvenog života, i vjerujete da može bolje, prava adresa da se nađemo na zajedničkoj strani je www.frontal.ba

 Redakcija Frontala



Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog